SKANDAL U PREMIJER LIGI, OVO MOŽE DA ODLUČI PRVAKA: Arsenalu sudije ukrale 2 boda, u VAR sobi "zaboravili" ofsajd!
Kristijan Norgor (desno) je bio u ofsajdu, ali je gol priznat, Foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

previd ili?

SKANDAL U PREMIJER LIGI, OVO MOŽE DA ODLUČI PRVAKA: Arsenalu sudije ukrale 2 boda, u VAR sobi "zaboravili" ofsajd!

Igrači posle utakmica moraju da odgovaraju medijima i navijačima za svoje greške na terenu, treneri za taktičke zamisli koje im se obiju o glavu, svi zajedno sa vlasnicima za rezultate, ali sudije ne polažu račun nikome

Objavljeno: 14:52h
Nedeljko Đukić

U Premijer ligu nastavljaju da u transferima vrtoglavih brojki stižu najbolji fudbaleri, procena je da tu rade i najbolji menadžeri, odnosno treneri, tempo je jak praktično svih 90 minuta na svakoj utakmici, ali se jedna stvar ne menja.

Arbitri u najjačoj ligi na svetu besprekorno sude samo u Evropi, a u Premijeršipu se svakog vikenda ističu skandaloznim greškama. Sem toga, ne drže kriterijum, primenjuju dvostruke standarde, pričaju previše s igračima i "ubijaju" pomenuti tempo (a potrošeno vreme ne nadoknade), ali ostaju nedodirljivi.

Igrači posle utakmica moraju da odgovaraju medijima i navijačima za svoje greške na terenu, treneri za taktičke zamisli koje im se obiju o glavu, svi zajedno sa vlasnicima za rezultate, ali sudije ne polažu račun nikome. Ako ih fudbalski radnici kritikuju javno, odmah se zna da im sledi kazna.

Pojedinci su očekivali da će uvođenje VAR tehnologije smanjiti broj ljudskih grešaka, ali juče se desila situacija koja pokazuje da će grešaka, namernih ili slučajnih, biti dok god ljudski faktor bude bio presudan.

VAR tehnologija
foto: EPA/Cath Ivill

Bilo je povika da suđenje u Premijer ligi postane profesija od koje bi zavisili "ljudi u crnom", čime bi se vezali ozbiljnijim ugovorom za ovaj posao, ali to se nije desilo i oni i dalje mogu da se bave drugim poslovima, a vikendom dobiju dodatnu zaradu - često znatno pozamašniju.

Ovaj sistem godinama održava Majk Rajli, bivši sudija Premijer lige a sada, još ovu sezonu, direktor PGMOL-a, udruženja fudbalskih sudija Engleske.

Dok se služio pištaljkom, najbolje je ostao upamćen kao glavni arbitar derbija između Mančester junajteda i Arsenala (2:0) oktobra 2004. kojim je "Tobdžijama" prekinut (i sada najduži) niz bez poraza u Premijer ligi ("Nepobedivi"), a "Crvenim đavolima" utaban put ka tituli.

Navijači Arsenala su Rajlija i narednih deceniju i po optuživali da je sabotirao timove Arsena Vengera preko sudija koje im je selektirao, a sada imaju razloga da ga napadnu i u eri Mikela Artete.

Posle mnogo vremena, "Gunersima" se čini(lo) da bi mogli do prve titule šampiona još od te 2004. ali u subotu je ekipa kiksirala protiv Brentforda na Emirejtsu (1:1), a izjednačujući gol gostiju podigao je mnogo bure tek sutradan.

Naime, prvo je glavni sudija meča Piter Benks dosudio faul nad strelcem Ivanom Tonijem od strane Vilijama Salibe iako se videlo da je napadač "Osa" bio taj koji je faulirao štopera Arsenala. Mali previd, idemo dalje.

VAR sudija Li Mejson je zatim proveravao da li je Itan Pinok napravio faul nad Gabrijelom u borbi za poziciju. Procenio je da nije. Idemo dalje.

Mejson je zaključio i da Pinok nije uticao na igru, pa je zanemario činjenicu da je bio u ofsajdu. Tu mu ništa ne možemo zameriti. Idemo dalje.

Ali, za Mejsona, nije bilo dalje? Iskusni arbitar je zaboravio (!) da iscrta linije za situaciju u kojoj je lopta otišla do kapitena Brentforda Kristijana Norgora, asistenta za Tonijev gol. A snimci pokazuju da je ovaj bio u ofsajdu!

Kris Foj iz PGMOL-a je priznao da je greška postojala, ali šta Arsenal ima od toga.

- VAR je proveravao je li bilo ofsajda u začetku akcije i je li Itan Pinok blokirao Gabrijela. Gledali su je li bilo prekršaja i odlučili da nije, pa na kraju i nije bilo reakcije. U izgradnji akcije kod gola, Kristijan Norgor koji je bio asistent, nalazio se u ofsajd poziciji. Istina je da u VAR sobi nisu crtali linije. To se računa kao greška ljudskog faktora. Da su crtali linije gol bi bio poništen - rekao je Foj.

Arsenal je ostao bez dva boda, ali možda još važnije, bez samopouzdanja i momentuma, koje se preselilo kod aktuelnog šampiona. Mančester Siti sada ima šest bodova manje, a zaostatak mogu da prepolove danas kad dočekuju Aston Vilu. Zatim u sredu gostuju "Tobdžijama" u Londonu i pobedom mogu na prvo mesto.

- Upravo sam pogledao snimak i ofsajd je. Da li su objasnili zašto je priznat gol? Ne. To je frustrirajuće, ali verovatno će se oglasiti kasnije ove nedelje, danas neće ništa reći - rekao je posle meča razočarani trener Arsenala Mikel Arteta koji zna da mora da bira reči.

Mikel Arteta
foto: Profimedia

Navijači Arsenala bili su znatno oštriji:

- Kako možete da zaboravite da uradite svoj posao? - pitao je jedan korisnik Tvitera, dok je drugi dodao, "u bilo kom drugom poslu biste dobili otkaz".

- Kuvar je zaboravio da treba da kuva? Vozač autobusa da mora da vozi? Može li bilo ko da zaboravi nešto za šta je plaćen? - dodao je treći.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.