UTAKMICA OTKAZANA ZBOG ŠTRAJKA BORJANA I SAIGRAČA: Traže rodnu ravnopravnost, u Kanadi su FUDBALERKE plaćenije!
Milan Borjan, Foto: EPA/Warren Toda

dajte lovu

UTAKMICA OTKAZANA ZBOG ŠTRAJKA BORJANA I SAIGRAČA: Traže rodnu ravnopravnost, u Kanadi su FUDBALERKE plaćenije!

Odnosi sa Savezom su godinama bili napeti - istakli su fudbaleri u saopštenju

Objavljeno:

Pripremna utakmica fudbalskih reprezentacija Kanade i Paname nije odigrana zbog štrajka kanadskih fudbalera u vezi sa finansijskim naknadama.

Kanada se u impresivnim kvalifikacijama plasirala na svoje drugo Svetsko prvenstvo u istoriji, prvo posle Meksika 1986, ali umesto euforije usledio je hladan tuš i diplomatski sukob fudbalera i Saveza.

Naime, fudbaleri Kanade predbvođeni kapitenom Milanom Borjanom žele da imaju izjednačene nagrade kao i ženski nacionalni tim za plasman na Svetsko prvenstvo.

Milan Borjan
foto: Profimedia

Meč u Vankuveru je otkazan samo dva sata pre planiranog početka. Igrači su prethodno upozoravali na ovo pred meč pošto su odbili da treniraju u petak i subotu. Tim Kanade je izdao i saopštenje:

- Vreme je da zauzmemo stav za budućnost fudbala u Kanadi. Želimo da radimo zajedno sa našom organizacijom, ali odnosi su godinama bili napeti. A sada, Fudbalski savez Kanade nije poštovao naš tim i ugrozio je napore da podignemo standarde i efikasno unapredimo igru u Kanadi - navodi se u saopštenju igrača, koji zahtevaju 40 odsto nagradnog fonda za Svetsko prvenstvo, paket putovanja za prijatelje i porodicu i da ubuduće imaju identičan procenat za naknade kada su u pitanju novac od utakmica i procenat zarađenog novca na Svetskim prvenstvima.

Prvi čovek kanadskog fudbala, Nik Bontis izvinio se navijačima koji su želeli da gledaju utakmicu i nazvao je zahteve igrača neodrživim, a pozvao ih je i na pregovore licem u lice.

- Fudbalski savez Kanade radi sa igračima u dobroj nameri da pronađe put napred koji je fer i jednak za sve. Želeli smo da imamo diskusiju zasnovanu na činjenicama u okviru fiskalne realnosti sa kojom kanadski fudbal može da živi svaki dan. Posvećeni smo principima pravičnosti i verujemo da smo igračima predstavili fer ponudu. Uporedili smo našu ponudu sa drugim reprezentacijama iz celog sveta. Po pitanju rodne ravnopravnosti u pismu koje su pokrenuli igrači, Kanada se obavezala da će obezbediti potpuno iste uslove našoj ženskoj reprezentaciji.

Kanada bi u narednom meču trebalo da igra sa Kurasaom u Vankuveru u četvrtak, a 13. juna u Hondurasu u okviru Lige nacija KONKAKAF zone.

Podsetimo, Kanada je u grupi F na Svetskom prvenstvu sa Hrvatskom, Belgijom i Marokom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.