RADILA JE PO NJIVAMA,OKOPAVALA,ČITAV ŽIVOT VOLELA SAMO NJEGA:20 godina od smrti glumice koja se upisala u ISTORIJU!
Foto: prentscreen/youtube/Besni Gejmer Vlog

BOLNO

RADILA JE PO NJIVAMA,OKOPAVALA,ČITAV ŽIVOT VOLELA SAMO NJEGA:20 godina od smrti glumice koja se upisala u ISTORIJU!

Pre tačno 20 godina umrla je legendarna Riska, evo kako je živela.

Objavljeno: 11:46h

Na današnji dan, pre tačno 20 godina napustila nas je glumačka legenda Radmila Savićević, poznatija kao Riska.

Glumica raskošnog talenta, Radmila Savićević je napustila ovaj svet 8. novembra 2001. godine u Beogradu.

Rođena u Kruševcu 8. februara 1926. godine, Riska nije bila krštena sve do svoje sedme godine, kada je morala to da uradi radi školovanja. Radmila je provela teško detinjstvo u siromaštvu, a njen otac je u jednom momentu napustio majku i ostavio je samu sa troje dece, bez ičega, igde.

radmila savićević
foto: Printscreen

Radmila Savićević je završila zanatsku školu jer nije imala mogućnosti da se školuje u gimnaziji, koju je ona oduvek želela.

Takođe, zbog istog problema nije mogla ni na fakultet da ide. Radmila je često radila po njivama, gde je kukuruze okopavala, a majka joj je bila šnajderka.

Riska je kasnije svoju srodnu dušu i sreću pronašla sa Božidarom Savićevićem, kojeg ja upoznala na korzou u Kruševcu. Kako su pričali njeni poznanici, ona svog muža nikada nije nazivala imenom ili nekim drugim nadimkom sem "moj čovek".

Boža se veoma mlad razboleo, a Radmila je o njemu brinula, čuvala ga, mazila i pazila, tako da je doživeo starost. Ona je bila izuzetno ljubomorna, pa postoji legenda da je sekla i bušila kulise kako bi imala bolji pogled na glumce kada je Boža imao neku scenu sa mladom koleginicom.

Prvenstveno je bila članica Kruševačkog pozorišta, a potom je izvesno vreme radila u Niškom narodnom pozorištu. Jednu od svojih najvećih uloga - Živku Popović u predstavi "Gospođa ministarka" u Kruševcu je premijerno igrala dva puta, 1946. i 1948. godine. Sredinom 20. veka prešla je u Beograd, gde je postala prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

Dobitnica je svih nagrada koje se mogu dobiti u oblasti glume. Umrla je 8. novembra 2001, a sahranjena je četiri dana nakon toga na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana. Njen čovek, kako ga je zvala, Božidar Savićević poživeo je tek nešto više od godinu dana i umro je 25. januara 2003. godine.

radmila savićević
foto: Printscreen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.