Emotivna ispovest Bregovića: Otac mi je Hrvat, majka Srpkinja, žena muslimanka... Koga da mrzim?
Foto: Nemanja Pančić

VELIKI MUZIČAR, VELIKI ČOVEK

Emotivna ispovest Bregovića: Otac mi je Hrvat, majka Srpkinja, žena muslimanka... Koga da mrzim?

Na pozornici sjaji u belom odelu, ali iza pozornice, uoči koncerta koji je u maju održao na festivalu Balkan trafik u Briselu, Goran Bregović dočekuje novinare sav u crnom
Objavljeno:
  • Kako danas izgleda vaš život? U jednom trenutku ste se preselili nazad u Sarajevo… Potpuno ili samo delimično?

Preseljen sam u Sarajevo. Samo, meni je malo teško da organizujem rad. To mi u Parizu nije nikad pošlo za rukom, da radim. Pokušao sam, ali nije mi išlo. Ne mogu da radim sâm. Ja sam iz rokenrola i moram biti okružen, mora uvek biti neka komuna oko mene da bi se napravila neka muzika. U Francuskoj mi to nije pošlo za rukom. Ali u Beogradu mi je to išlo dobro. I ide mi dobro. U Sarajevu bi isto moglo. Moglo bi se raditi. Ali zasad sam između Beograda i Sarajeva. Ali, u Sarajevu plaćam porez, tako da to znači da sam u Sarajevu.

  • Kako vam je lično izgledao taj povratak u Sarajevo? Nedavno smo videli prvi dolazak Neleta Karajlića u Sarajevo nakon rata, što nije baš dobro ispalo…

Ja nisam imao takvo iskustvo. Ja sam možda od svih njih najveći Sarajlija. Ja sam zbilja takav da, kako bih rekao, i kad me lečiš, još uvek ostajem neizlečen Sarajlija. I nekako mi nedostaje kad nisam dugo u Sarajevu. To je teško objašnjivo, zašto nekome ko živi u Parizu dođe nekako toplo oko srca kad dođe u Sarajevo. Ima stvari koje čovek ne može da objasni razumom. Nešto čoveku igra u stomaku, neobjašnjivo. Kad dođe na to mesto gde se rodi i gde je odrastao. Ne znam je li to s drugim gradovima tako. Ali Sarajevo ima to neko lepilo koje nas lepi. I čak i kad imaš negativan odnos prema njemu, ti vidiš da tu ima neki višak strasti koji vam govori da to nije obično mesto iz kojeg samo tako odemo.

  • U Sarajevu ste osnovali fondaciju Gorica radi školovanja romske dece. Kako to ide?

Imao sam fondaciju koja je krenula nekako pogrešno. Hteo sam u Sarajevu da uradim nešto što zapravo nije za Sarajevo. Zapravo, sarajevski Romi ne sviraju. Nisu nikad svirali. Sarajevski Romi su se bavili metalom. Za razliku od Roma u Srbiji. Tako da je to na pogrešnom mestu bilo. Ceo jedan tim ljudi celu je godinu odgovarao na te upite, ali imali smo samo 3 ili 4 upita, koji su bili više upiti za pomoć nego za obrazovanje. Ideja je bila da se pomognu Romi koji su talentovani za muziku. Ali nekako ništa od toga neće biti.

(Espreso.co.rs / Večernji)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.