NAJVEĆA TAJNA JUGOSLOVENSKOG ROKENROLA: Priča o tome kako je IPE kupio pola kg hašiša, a diler mu podvalio još 2,5!
Ipe Ivandić, Foto: Printscreen/Youtube

PRIČA O BIJELOM DUGMETU

NAJVEĆA TAJNA JUGOSLOVENSKOG ROKENROLA: Priča o tome kako je IPE kupio pola kg hašiša, a diler mu podvalio još 2,5!

Bend je jedno vreme stalno za petama imao detektive iz policijskih odeljenja za narkotike

Objavljeno:

U Jugoslaviji su ‘70-ih i ‘80-ih samo tri čoveka smela da nose belo odelo. Bili su to Tito i dva Gorana: Goran Milić i Goran Bregović. Bregović je prvi pokazao kako se od roka može napraviti industrija, fabrika novca i slave. Šef beogradske milicije mislio je da će koncert Bijelog dugmeta na Hajdučkoj česmi moći da obezbedi desetak njegovih ljudi, a na koncert je došlo između 70.000 i 100.000 ljudi...

Nakon Titove smrti 1980. scena je eksplodirala od slobode i kreativnosti kakva nikad pre i nikad kasnije nije viđena. Prljavo kazalište pevalo je “Ja sam za slobodnu mušku ljubav”, Idoli su bili slavni s “Maljčikima” i “Retko te viđam sa devojkama”, dok je Džoni Štulić punio klubove pevušeći o Poljskoj. “Gdanjsk osamdesete, kad je jesen rekla ne, Gdanjsk osamdesete, držali smo palčeve. Rudari, studenti, brodogradilište, svi mi... Poljska nije nikad, nije nikad dala kvislinga...”.

Njegovi portreti, koje su radili Mio Vesović i Igor CC Kelčec, ušli su u istoriju s njim. Niko se nije usudio da ga privede zbog subverzije, kao što se dogodilo Zabranjenom pušenju, čija je doskočica “crko Maršal” ušla u narodnu legendu pa se i danas koristi kad god crkne neka sprava, dok je stih Bore Đorđevića “za ideale ginu budale” postao poslovica.

Novi talas, pastirski rok, sve je to istorija, ona prava, velika, koncentrirana, koja se ne zaboravlja, jer utiskuje najdublje pečate. Ukratko, ko nije osetio duh tog vremena, ima za čime da žali...

Željko Bebek
Željko Bebek foto: Print Screen Youtube

O Bijelom dugmetu govorilo se da su ih izmislili u Udbi. S druge strane, bend je jedno vreme stalno za petama imao detektive iz policijskih odeljenja za narkotike.

- Zaista smo stalno imali policiju za vratom. Sarajevski odsek za narkotike bio nam je stalno za petama. Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom poslednjeg meseca u vojsci imao sam kuću u Nišu gdje smo vežbali kao Bijelo dugme pred album ‘Bitanga i princeza’. Sećam se kako je upao odsek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA - ispričao je Bregović.

Bubnjar Goran Ipe Ivandić, “biser” Bijelog dugmeta, snimio je singl s pesmama “Džambo” i “Vatra”. Kad je na jesen otišao u JNA, na njegovo mesto privremeno je došao Milić Vukašinović (68).

Potom je 1978. Goran Bregović otišao u vojsku, a Ipe i klavijaturista Laza Ristovski pokrenuli su projekat Stižemo. Međutim, 19. septembra iste godine Ipe je uhapšen zbog posedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Nakon toga Ivandić je ostavio poroke i 1979. sa Slađanom Milošević snimio album “Gorim od želje da ubijem noć”.

Kaznu je izdržavao u Foči, gde je stigao februara 1981. Od prvog dana isticao se pristojnim ponašanjem i radom u muzičkoj grupi, a za Dan republike 1982. predsedništvo SFRJ ga je oslobodilo daljnjeg izdržavanja kazne. Oko Nove godine vratio se u Bijelo dugme i ostao do raspada grupe 1989. Pitanje je šta je zapravo bila istina.

Troje pevača je prošlo kroz grupu
Troje pevača je prošlo kroz grupu foto: Printscreen Youtube

- Kružila je priča kako je Ipe kupio pola kilograma hašiša, ali mu je diler podvalio još 2,5 kilograma. Navodno nije bio svjestan da je umjesto pola kilograma dobio tri, što je u konačnici značilo i težu optužnicu protiv njega - rekao je jednom prilikom Robert Bubalo, jedan od tvoraca dokumentarca o kultnoj grupi.

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, kad su se s raspadom Jugoslavije po raznim adresama rasuli i članovi Dugmeta, Ipe se oženio Draganom Tešić, s kojom je dobio sina Filipa, te je pokušavao osigurati egzistenciju obitelji. Otvorio je kafić u Beogradu, u kojemu je njegova supruga trebala pjevati, ali u to vrijeme je počeo rat i u Ipetov kafić gotovo nitko nije ulazio, tako da mu je taj posao propao.

Potom su se odselili u podstanarski stan u Beču, gdje je Ipe otvorio firmu koja se bavila uvozom i izvozom. Navodno je radio i s Fikretom Abdićem, ali mu posao nije išao. Godinu dana pre smrti zatražio je pomoć od Bregovića. Slutilo se da nekome duguje novac, no Bregović mu, tad i sam izbeglica, nije mogao pomoći. Ipe je navodno želeo da investira u projekat na Pagu, nešto poput “Zrća pre Zrća”, a zbog investicije prodao je stan u Sarajevu i zadužio se kod zelenaša.

- Šest godina sam bila u Ipetovom životu, sve do 12. januara1994, kad je pronađen mrtav baš tamo gde smo se i upoznali, u beogradskom hotelu Metropol. Tvrdim da se Ipe nije drogirao, ali i sumnjam da je izvršio samoubistvo - izjavila je supruga Dragana Ivandić 1996.

BONUS VIDEO: DAMJAN SILIBASKI ZA ESPRESO: Na festivalu epske fantastike teme su VAMPIRI I LOVCI NA VAMPIRE!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.