ESTRADA I MAFIJA: Otkrivamo šta je vezivalo kriminalce i pevačice (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/mirkosijan

pitanje svih pitanja

ESTRADA I MAFIJA: Otkrivamo šta je vezivalo kriminalce i pevačice (FOTO)

Ta egzibicionisticka crta ih međusobno privlači, to im je zajedničko, kao i novac, koji poseduje i jedna i druga grupacija, priča psihijatar

Objavljeno:

Poslednja decenija prošlog i prve godine novog milenijuma, između ostalog, ostaće upamćeni i po tome što su brojne mlade, lepe i uspešne pevačice za svoje mladiće, često i muževe, birale takozvane žestoke momke, od kojih su mnogi tragično završili, što kao kriminalci u sukobu sa zakonom, što u međusobnim obračunima kriminalnih bandi i mafijaških klanova.

Devojke koje su, kako narod kaže, mogle da biraju momke i po bogatstvu i statusu (nekada su njihova prva ciljna grupa bili političari, fudbaleri, direktori i umetnici), u vreme opšte kriminalizacije društva ipak su najčešće završavale u zagrljaju opasnih momaka.

Da stvar bude jos čudnija, u takve veze uletale su na sopstvenu inicijativu, poznanstva sa žestokim momcima same su inicirale, pozivajući ih u svoje društvo.

Imidž hrabrog, odvažnog i nedodirljivog, a finasijski dobro potkovanog, koji su imali žestoki momci, svakoj pevačici koja je bila s njima u vezi i te kako je prijao. Takav je slučaj i sa Gocom Božinovskom, za koju se, međutim, zna da je svoje najveće estradne uspehe postigla tek kad više nije živela sa Zoranom Šijanom, smatranog za vođu surčinskog klana.

Samo kesss

A post shared by Zoran Sijan (@zoransijan_fanpage) on

Ali, bolji poznavaoci estradnih dešavanja tvrde da je upravo Šijan „keširao” 30.000 maraka da bi Goca za Grand snimila ploču Okovi, kojom je postigla najveću popularnost.

- Zoranu sam bila najbolja žena na svetu. Posle te ljubavi nikome se više neću kompletno predati, niti živeti i misliti kako drugi smatraju da treba, već samo onako kako ja osećam – izjavila je jednom prilikom Božinovska, koja je mesec dana pre nego što će Šijan biti ubijen, rekla da je Zoran prema njoj u to vreme bio bolji nego kada su živeli zajedno, navodeći, između ostalog, da zajedno s njihovo dvoje dece često izlaze na ručkove.

U to vreme Šijan je živeo sa drugom ženom, a neposredno pre nego što će, 27. novembra 1999. godine, biti ubijen, sa njom je dobio dete. Nekoliko meseci kasnije u Šijanovu kuću u Surčinu vratila se Božinovska i postala gazdarica svega što je ostalo iza bivšeg reprezentativca u kik-boksu i najžešćeg Surčinca.

Zoran Davidović Ćanda, koji je bio u vezi sa Jelenom Karleušom, ubijen je 23. marta 2000. godine, prilikom povrataka iz Novog Sada, sa sahrane Branislava Lainovića Dugog, još jednog od žestokih momaka. Sa Ćandom je u automobilu „audi A8″ ubijen i njegov drug Ivan Stojanović. Prema kasnijim svedočenjima, Jelena Karleuša je htela da ide sa svojim momkom na sahranu u Novi Sad, ali joj on nije dozvolio.

I JK je pre Duška bila slaba na opasne momke
I JK je pre Duška bila slaba na opasne momke foto: Dragana Udovičić

Dok nije viđen sa Jelenom, za Ćandu je znao mali broj ljudi. Njih dvoje su, inače, neposredno pred Ćandino ubistvo najavljivali i mogućnost skorog venčanja, ali su ubice osujetile te planove.

I pre i posle ova dva, može se reći najpoznatija para kada su u pitanju veze žestokih momaka i pevačica, mnoge estradne zvezde, ali i sportistkinje, manekenke, zvanične i nezvanične misice i TV-voditeljke zabavljale su se sa opasnim momcima.

U to vreme statusni simbol bili su džip i pištolj, a ne knjiga i kompjuter. Mnoge devojke ulazile su u taj svet bez obzira na opasnosti koje je nosio sa sobom. Tako je, recimo, novinarka Maja Pavić ubijena zajedno sa svojim prijateljem Radetom Ćaldovićem Ćentom, 15. februara 1997. godine, ispred Kluba književnika u Francuskoj ulici, u Beogradu. Pretpostavlja se da je Ćentin ubica „morao” da ubije i Maju jer ga je ona verovatno, videla kada je prilazio automobilu i pucao u Ćaldovića.

Jelena Kurtović, bivsa nezvanična mis Jugoslavije, prošla je bolje kada je ispred hotela Palas, 1995. godine, ubijen njen prijatelj Dragan Popović Dadilja. Ona je tom prilikom samo lakše ranjena.

O mnogim drugim ljubavnim vezama pevačica i momaka koji nisu prezali od kriminalnih radnji šuškalo se svih ovih godina, ali o tome „nije bilo zdravo” pisati.

Navodeći šta je povezivalo predstavnike estrade i kriminala, Danijela Marić, lekar u Institutu za psihijatriju Kliničkog centra Srbije i asistent na Medicinskom fakultetu na predmetu medicinska etika, na prvo mesto stavlja egzibicionizam, odnosno želju za pokazivanjem i jedne i druge grupacije ljudi:

– Ta egzibicionisticka crta ih međusobno privlači, to im je zajedničko, kao i novac, koji poseduje i jedna i druga grupacija. Atraktivna pevačica traži sebi sličnog atraktivnog partnera držeći se starog principa: sličan se sličnom raduje, koji, u stvari, odgovara narodnoj poslovici „Para se na paru lepi”. Tako se oni, pošto jednima treba zaštita, pare i moć, a drugima imidž i popularnost, uklapaju kao ključ i brava. Teza da se sličan sličnome raduje potvrđuje se i time da imaju isti jezik sporazumevanja, sličan mentalni sklop, bitne su im slične stvari, tako da se radi o praktično najprirodnijem spoju.

Prema dr Jovanu Mariću, profesoru psihijatrije na Medicinskom fakultetu i direktoru Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, ima još nekoliko motiva koji su vezivali ili vezuju pevačice i takozvane žestoke momke. To su obrazovna sličnost, novac, zaštita i seksualna privlačnost:

Obe grupacije najčešće su obrazovane do nivoa završene srednje škole, što znači da im je nivo komunikacije istovetan. Što se novca tiče, sigurno da je on potreban pevačicama da bi uspele, snimale ploče, putovale, kupovale skupu garderobu, a pretpostavka je da žestoki momci, koji se najčešće bave nedozvoljenim radnjama, imaju pare. Pevačice na taj način postaju ono što se posprdno zove – sponzoruše. Treća vazna stvar jeste fenomen zaštite, gde žestoki momci, odnosno kriminalci, mogu da imaju svoju ulogu u tom estradnom svetu, u kojem vlada princip Homo homini lupus (čovek je čoveku vuk) i gde je prisutna žestoka konkurencija, zloba, ogovaranja, napadi, pretnje. Tako pevačice čak i osećaju potrebu da ih zaštiti neko ko je moćan, vođa nekog klana i slično. Taj faktor u vremenu u kome živimo nikako nije zanemarljiv. U stvari, on igra vrlo važnu ulogu. Na kraju, ali ne na poslednjem mestu po značaju, jeste i činjenica da su žestoki momci u fizičkom smislu većinom privlačni devojkama, imaju sve osobine pravog muškarca, nabildovani su, deluju impozantno, ošišani na kratko, sto je prototip mačo mena koji je privlačan zenama.

Pevačice su ulazile u veze sa takozvanim žestokim momcima i pored činjenice što verovatno znaju da, zbog aktivnosti kojima se bave, oni mogu tragično da završe. Milan Nikolić, međutim, ne veruje da su znale, ili da su o tome razmišljale:

Bila su ovo smutna vremena i nikad se ne zna dokle će nešto da traje. Koliko do juče, dok nije počelo raščišćavanje sa organizovanim kriminalom, neki od njih bili su uvereni da će tako zauvek biti i da će raditi sve što su i do tada radili. Nije bilo znakova da će uslediti odlučna akcija da se to zlo dokrajči, tim pre što je to trajalo 12-13 godina, a možda i duže. Neki od njih su i ranije bili aktivni, ali su tek u Miloševićevo vreme uspeli da povežu svoju kriminalnu delatnost sa tzv. rodoljubivom aktivnošću, pa onda i sa nekim vezama u policiji i sudstvu, i onda su se zaista osećali zaštićeni, kao polubogovi. Otuda nije ni čudno što su pevačice ili druge lepotice „upadale” u njihovu priču i opijajući osećaj moći.

Bonus video

BILA JE POPULARNA PROŠLE DECENIJE, A ONDA NESTALA SA SCENE: Sada je Slađana Ivanišević zapevala Marijin hit i svi su ZANEMELI!

(Espreso.co.rs/ vestibalkan.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.