U JUGOSLAVIJI SU BILI LUDI ZA NJIM, A SLAVU STEKAO BAŠ KASNO: Detalje bogate BIOGRAFIJE niko nije znao SVE DO SAD
Životna priča Karla Bulića, Foto: Print Screen Youtube/ jinnylia

biografija

U JUGOSLAVIJI SU BILI LUDI ZA NJIM, A SLAVU STEKAO BAŠ KASNO: Detalje bogate BIOGRAFIJE niko nije znao SVE DO SAD

Slavu je stekao vrlo kasno, imao je skoro 60 godina i dug glumački staž

Objavljeno: 14:09h

Karlo Bulić bio je jugoslovenski glumac, zapamćen po nezaboravnoj i maestralnoj ulozi Dotura Luiđija u TV-seriji „Naše malo misto“.

Budući da je ovaj glumac preminuo davne 1986. godine, verujemo da mlađe generacije ne znaju kakvo dostignuće je napravio ovaj čovek, te vam predstavljamo detalje njegove bogate biografije. Čuveni glumac Karlo Bulić, rođen je 12. maja 1910. godine u Trstu, i bio je četvrti sin uglednog trgovca vina, rodom iz Dalmacije.

Kako se pričalo tada, Prvi svetski rat, kao i smrt oca 1918. godine zauvek su ga odvratili da postane pomorac. Nije ni sanjao da će postati glumac, a ovako je govorio o svom životu. „Ali, moj život je bio veoma buran, a priroda ni slučajno avanturistička. Ja sam zapravo strašljiv čovik. Ne volim ulaziti u avanture, u nepoznanice. A ipak, život me je uvik gura i gura, baš u takve situacije...“ Tridesetih godina počinje da se bavi glumom.

On se pridružio putujućoj glumačkoj skupini „Talija“, a zatim, izbijanjem Drugog svetskog rata, u rat odlazi kao rezervista Kraljevske vojske, a potom se pridružuje partizanima. 1947. godine stiže u Beograd u tek osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište. Prva uloga u JDP-u bila je na dan otvaranja pozorišta u Cankarevom „Kralju Betajnove“.

Posle toga su se uloge samo nizale, a Jugoslovensko dramsko pozorište ostalo njegovo matično pozorište sve do odlaska u penziju 1971. godine. Najveću popularnost donela mu je uloga koja mu je obeležila celokupnu karijeru 1970. godine, uloga doktora Luiđija u seriji „Naše malo misto“.

Serija 'Naše malo misto' prikazuje život u malom dalmatinskom mestu, a jedna od istaknutijih uloga svakako je ona nezaboravnog dotura Luiđija kojeg je glumio pokojni Karlo Bulić.

Baš tada su Karlo Bulić i njegova partnerka Asja Kisić - Bepina postali megazvezde u Jugoslaviji. Karlo Bulić se u svojoj karijeri istakao i ulogama u „Dundu Maroju“, „Ribarskim svađama“, „Kralju Liru“, „Ledi“, „Braći Karamazovima“, „Don Karlosu“...

Bio je u braku sa suprugom Dušicom s kojom je dobio dve kćeri. Umro je 19. oktobra 1986. godine u Beogradu u 76 godini.

Pogledajte još neke fotografije:

1 / 4 Foto: Print Screen Youtube/ jinnylia

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

44:48

REDAKCIJA 21.03.2024. 3. DEO

(Espreso / M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.