OVO NIKO NIJE ZNAO O HARISU: Nakon RAZVODA isplivale informacije koje su se DUGO TAJILE OD NAS, sve se desilo...
Foto: Dragan Kadić

MALO KO ZNA

OVO NIKO NIJE ZNAO O HARISU: Nakon RAZVODA isplivale informacije koje su se DUGO TAJILE OD NAS, sve se desilo...

Malo ko zna ove detalje iz njegove prošlosti

Objavljeno: 14:33h

Vest da se Haris Džinović, posle 22 godine zajedničkog života, razvodi od kreatorke Meline Džinović, rođena Galić, izazvala je nevericu, budući da su uvek izgledali kao skaldan i srećan par.

Njegova muzička karijera započeo je sedamdesetih godina prošlog veka. Prvu singl ploču je snimio 1975. godine, a na njemu su bile pesme „Domovina“ i „Želim tebe“. Džinović je 1981. godine sa braćom Stevom, Brankom i Ljubomirom Pavlovićem osnovao grupu Sar e Roma. Uglavnom su izvodili romske pesme, a prvi album su objavili iste godine pod nazivom „…Kao Cigani“. Od tada do 1986. godine objavili su još dve ploče – „Kiko, kiko“ i „Romske pjesme/Gipsy Songs“.

Posle toga Haris je započeo samostalnu karijeru. Prvi solo album u prodaji se pojavio 1989. godine pod naslovom „Ostariću, neću znati“. Na njemu su, osim naslovne, bile i numere „Sjećaš li se one noći“, „Odlaziš od mene“, „Hladno je, ugrij me“, „Rano je za tugu“ i druge. Dve godine kasnije je objavio album sa pesmama „Poznaćeš me“, „Nek mi bude zadnja čaša“, „Dajte vina, hoću lom“ i druge. Obe ploče su dosegle velike tiraže, a Haris Džinović je stekao naklonost publike širom bivše Jugoslavije.

Haris Džinović kada je postao otac
Haris Džinović kada je postao otacfoto: Instagram printscreen/djinadzinovic

Početkom rata u Bosni i Hercegovini preselio se prvo u Austriju, a nakon toga u Francusku. Vodio je restoran u Parizu, a muzikom se bavio „za svoju dušu“. Vernu publiku je 2000. godine počastio novim albumom sa pesmama „Ako možeš ti suzu pustiti“, „Laže mjesec“, „Kako mi nedostaješ“, „Opet sam ti u kafani“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Haris Džinović je rođen 1951. godine u Sarajevu. Njegov otac Muhamed Džinović je po struci bio inženjer, a majka Hatidže ekonomistkinja. U detinjstvu je dosta vremena provodio sa bakom i dedom, a osim muzike, voleo je i sport. Bavio se tenisom, atletikom i skijanjem, ali mu je najveća ljubav bila fudbal koji je igrao od malih nogu. U drugom razredu osnovne škole majka mu je kupila harmoniku. Iako je u porodici imao školovane muzičare, učio je da svira sam. Po završetku srednje škole upisao je gimnaziju, gde je otkrio talenat za sviranje klavira. U gimnazijskoj dvorani je počeo da svira, pa je zbog fudbala i klavira zapostavio školu.

Sa 16 godina je zarađivao prve honorare nastupajući u Sarajevu i na Jahorini. Zbog mnogo neopravdanih časova izbačen je iz škole dva puta, pa je morao da ide u večernju školu kako bi uspeo da maturira.

Kako je u jednom intervjuu rekao, od svega ga je najviše zanimao fudbal. Ipak, dodaje da je bilo mnogo boljih igrača od njega, pa je, na kraju ipak bolje što se opredelio za muziku.

Sa 16 godina je zarađivao prve honorare nastupajući u Sarajevu i na Jahorini.
Sa 16 godina je zarađivao prve honorare nastupajući u Sarajevu i na Jahorini.foto: Dragana Udovičić

Svirao rok

Prvi bend koji je osnovao izvodio je rok muziku. Ipak, veoma brzo se raspao, a Džinović se okrenuo drugim žanrovima koji su mu više odgovarali.

Posle odsluženja vojnog roka vratio se u Sarajevo. Otprilike u isto vreme je prvi put pogledao ruski film "Cigani lete u nebo" koji ga je toliko fascinirao da je poželeo da stvara cigansku muziku.

Bend Sar e Roma je 1985. godine objavio treći studijski album sa deset novih obrada i Harisovom pesmom „O, Đila“ koja je postala veliki hit. Nastupi su bili sve posećeniji, a mnogima je ostao u sećanju koncert u beogradskoj hali „Pionir“ 1986. godine kada je grupa osvojila specijalnu nagradu žirija za najbolji utisak i scenski nastup. Pevali su i svirali u Sportskom centru na Ilidži, te mnogim drugim mestima u Jugoslaviji i širom sveta.

1 / 6 Foto: PRIVATNA ARHIVA, VLADIMIR ŠPORČIĆ

Tokom međunarodnog festivala „Midem“ u Kanu su ih slušale svetske zvezde poput Dejvida Bouvija i Eltona Džona, a kako su tadašnji mediji izveštavali, njihova muzika oduševila je i Mika Džegera, Stinga, Džon Bon Džovija, Džeka Nikolsona...

Samostalna karijera

Nakon velikih uspeha sa grupom, Džinović je odlučio da započne samostalnu karijeru. Kako je jednom prilikom priznao, od romske muzike tada nije moglo da se živi, pa se okrenuo pisanju i komponovanju vlastitih pesama. Započeo je saradnju s Aleksandrom Radulovićem Futom, Marinom Tucaković i Miloradom Nikolićem. Iz te saradnje, ali i brojnih pesama koje je Haris sam komponovao i napisao 1989. godine „rodio“ se album „Ostariću, neću znati“. Na njemu su bile pesme „Sjećaš li se one noći“, „Odlaziš od mene“, „Hladno je, ugrij me“, „I tebe sam sit kafano“, „Krčmaru vina za svirače“, „Volim te“ i „Rano je za tugu“.

Bonus video:

05:10

Haris Džinović izjava

(Espreso/Kurir/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.