DONETA PRESUDA I OGLASIO SE ORGANIZATOR: Evo da li je GRADONAČELIK PULE nelegalno zabranio koncert SRPSKIH PEVAČA
Ana Bekuta, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

pogledajte

DONETA PRESUDA I OGLASIO SE ORGANIZATOR: Evo da li je GRADONAČELIK PULE nelegalno zabranio koncert SRPSKIH PEVAČA

Sada je sud presudio u korist organizatora koncerta.

Objavljeno:

Na trgovačkom sudu u Pazinu donesena je presuda u sporu koji je firma Cimar Production iz Zagreba, koja je prošle godine u martu u pulskom Domu sportova "Mate Parlov" trebala organizovati koncert Duška Kuliša i prijatelja, vodila protiv Grada, odnosno njene tvrtke Pula usluge i upravljanje.

Naime, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je koncert jer nije zadovoljan vrstom muzike koju izvode najavljeni izvođači Duško Kuliš, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Sada je sud presudio u korist organizatora koncerta.

Kako je navedeno u opširnom obrazloženju presude koju potpisuje sudija Damir Rabar, "sklapanju navedenog ugovora su prethodili pregovori stranaka putem e-maila u kojima je tuženik tražio od tužitelja podatke o manifestaciji koju namerava održati u predmetu zakupa, na što je tužitelj odgovorio da se radi o koncertu Duška Kuliša, dok podatak o gostujućim izvođačima nije dostavio uz obrazloženje da mu isti još nisu poznati. Tuženik da je, verujući da će se u predmetu zakupa održati koncert narodne muzike (žanra koji predstavlja Duško Kuliš), pristao na sklapanje ugovora o zakupu i ponudio tužitelju uslove koji se navode u gornjoj točki ovog podneska.

Filip Zoričić
foto: prentscreen/youtube/Jutarnji list

Tužitelj nije niti nakon sklapanja predmetnog ugovora dostavio protivniku osiguranja podatke o izvođačima koji će nastupiti kao "gosti" koncerta Duška Kuliša.

Podatke o imenima izvođača tuženik je saznao iz medija, neposredno pre podnošenja tužbe. Naime, kako to proizlazi iz medija, gosti na koncertu pevača narodne muzike Duška Kuliša su Ana Bekuta, Zorana Mićanović i Dragan Kojić Keba, sve izvođači srpske folk muzike. Dakle, tužitelj da je pod krinkom koncerta narodne muzike hteo u predmetu zakupa održati koncert srpske folk muzike.

Naime, pevači Ana Bekuta, Zorana Mičanović i Dragan Kojić ne spadaju u red pevača narodne muzike, već ekstremnog turbofolka, a što manifestaciji koja se treba održati u predmetu zakupa daje jednu drugu dimenziju. U najmanju ruku, tuženik da je imao pravo biti obavešten o naravi koncerta koji tužitelj namerava održati u predmetu zakupa jer tuženik ima pravo odlučiti kome će i za koju svrhu dati u zakup svoj prostor. Tuženik se nije dužan nikome opravdavati ukoliko ne želi da se u njegovim prostorima održavaju narodnjački koncerti. Smatra da je njegovo pravo odlučiti da li će i s kime te za koju svrhu sklopiti ugovor.

Iako su stranke međusobno e-mailom razmenile više poruka, iz dostavljenog ispisa te komunikacije nije uopše vidljivo da su raspravljali o tome ko će, odnosno koji gosti, nastupiti uz Duška Kuliša. Stoga, kada je već tuženik u e-mailu od 20. oktobra 2022. naznačio bitnije elemente ugovora (iznos ukupne cene, rokovi plaćanja avansa i ukupne cene te postavljanje šanka i zaštita parketa) ne dajući pritom značaj bitnijeg elementa ugovora tome ko će biti gost na koncertu, uz nespornu okolnost da su stranke potpisale ugovor još dan ranije (19. oktobra 2022.) u kojem stoji da će nastupiti "Duško Kuliš i gosti" jasno proizlazi da gosti koncerta nisu niti bili predmetom prijepora.

Konačno, po zaključku ovog suda podatak o izvođačima koji će nastupiti kao gosti koncerta Duška Kuliša, bez obzira kakvom se vrstom muzike bavili, iako prema navodima tuženika "daju jednu drugu dimenziju" nije i ne može biti takve naravi da bi mu se zbog toga mogao dati značaj bitne zablude kakva se traži odredbom članka 280. Zakona o obaveznim odnosima. Ovo napose kada se dodatno ima u vidu da se radi o zatvorenom prostoru zbog čega bi takvoj muzici bili izloženi samo oni koji to žele – publika koja za taj događaj kupi ulaznice.

Tuženik nije dužan nikome da se pravda ukoliko ne želi da se u njegovim prostorima održavaju narodnjački koncerti, međutim o tome je trebao voditi računa pre zaključenja spornog ugovora. U samom ugovoru stoji da će nastupiti Duško Kuliš i njegovi gosti pa je potpisom ugovora tuženik - protivtužitelj pristao i na nastup izvođača koji poimenično nisu navedeni u ugovoru. Naknadno tuženikovo – protutužiteljevo neslaganje sa izvođačima kao gostima Duška Kuliša ne može imati značaj zablude niti prievare, kako to navodi tuženik".

Ovim povodom za Kurir se oglasio Mario Cindori, organiztor koncerta:

- Sud je u presudi obrazložio da je koncert nelegalno zabranjen, samim tim dužni su da isplate odštetu, a ujedno gradonačelnik je lagao na sudu da nije zabranio koncert tako da i u tom slučaju podižemo kaznenu prijavu.

Bonus video:

08:43

ESPRESO NA NASTUPU EMINE JAHOVIĆ: Pevačica progovorila o PORODICI, evo šta kaže

(Espreso/glasistre.hr/prenela:B.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.