OVO JE ISTINA O POREKLU I PREZIMENU NEDE ARNERIĆ: Ove DETALJE iz ISTORIJE njene porodice NIKO NIJE ZNAO
Neda Arnerić, Foto: Dragana Udovičić

zanimljivo

OVO JE ISTINA O POREKLU I PREZIMENU NEDE ARNERIĆ: Ove DETALJE iz ISTORIJE njene porodice NIKO NIJE ZNAO

Neda je jednom prilikom ispričala ovu interesantnu priču

Objavljeno:

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka odigrala 40 uloga u pozorišnim predstavama i preko 100 u filmova domaće kinematografije.

Legendarna glumica je, pored glumačkog talenta kojim je osvojila publiku, važila i za jednu od najlepših žena na ovim prostorima.

Napustila nas je 2020. godine u 67. godini života, a publika će je uvek pamtiti po zapaženim ulogama u kultnim filmovima. Neda je nosila neobično prezime, retko na našim prostorima.

Jednom prilikom, slavna glumica je ispričala zanimljivost vezanu za njeno poreklo i prezime.

„Arnerić je jedno staro prezime, Korčulansko. Ja rodoslov, moram da se pohvalim, imam negde iz 14. veka, tačno mogu da pamtim i vidim, ne da pamtim baš ne mogu, ali na papiru mogu da vidim ko su mi davni, davni preci. Arneri prezime je došlo od imena Arnerijus, to je bio neki naš čuveni predak koji se prezivao Dobroslavić, znači nismo ‘talijani’“, ispričala je Neda u jednoj emisiji, prenosi „Direktno“.

Legendarna glumica je, pored glumačkog talenta kojim je osvojila publiku, važila i za jednu od najlepših žena na ovim prostorima
Legendarna glumica je, pored glumačkog talenta kojim je osvojila publiku, važila i za jednu od najlepših žena na ovim prostorimafoto: Damir Dervišagić

„Svi pitaju da li smo ‘talijani’, nismo, pa u njegovu čast je cela porodica uzela od njegovog imena i napravila prezime Arneri. A početkom 20. veka, kada se počela rasplamsavati priča o Jugoslaviji i slovenstvu, južnoslovenstvu, moj deda koji je bio veliki pobornik jugoslovenske ideje, ne samo on nego i pola porodice je dodalo ‘ić’ na kraju da bi zvučalo što slovenskije, a pola je ostalo Arneri. To je znači jedna porodica“, rekla je svojevremeno glumica.

Nedu Arnerić publika pamti po ulogama u ostvarenjima „Višnja na Tašmajdanu“, „Valter brani Sarajevo“, „Sutjeska“, „Obraz uz obraz“, „Užička republika“, „Otpisani“, „Grlom u jagode“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Gospođa ministarka“, „Moj tata na određeno vreme“, „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto ’68“, „Anđeo čuvar“, „Boj na Kosovu“, „Profesionalac“, „Policajac sa Petlovog brda“, „Ptice koje ne polete“, „Točkovi“, „Neki novi klinci“, „Promeni me“, „Nebeska udica“, „Gorki plodovi“, „Mamini sinovi“, „Naša mala klinika“ i drugim.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.