JUNAKINJE SVAKE KAFANE Zbog njih lome čaše: O ovih 5 žena su pevali najpoznatiji narodnjaci, a malo ko zna ko su one!
Foto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović Cile, Damir Dervišagić

Istinite priče

JUNAKINJE SVAKE KAFANE Zbog njih lome čaše: O ovih 5 žena su pevali najpoznatiji narodnjaci, a malo ko zna ko su one!

Šta pomislite kad čujete "Lelu Vranjanku"? Ko je bila fatalna lepotica zbog koje su se lomile ne samo čaše, već i ceo kafanski inventar?
Objavljeno:
foto: Printscreen

Ko je Branka zbog koje Toma traži krivca za njihov rastanak nije poznato, ali zato znamo ko je Ljiljana! Jedna od najlepših glumica, supruga Duška Kovačevića i majka Kaline Kovačević, osamdesetih je bila u zenitu lepote (ako se uopšte može govoriti o promenljivosti njene lepote). Imala je ulogu u filmu "Doktorka sa sela" i tu je opčinila večnog boema Zdravkovića.

Da se u pesmi "Za Ljiljanu" radi upravo o njoj, otkriveno je tek nedavno. Za Sanju i Mariju nije poznato ko su, ali Jelena, za razliku od svih ostalih, nije mu nikad bila simpatija i direktno muza. Istinu je otkrio njegov mlađi brat, Novica, koji je ludo i beznadežno bio zaljubljen u jednu Jelenu koja ga nikako nije htela. Sedeo je očajan u jednoj čuvenoj kafani u Zetskoj ulici, kada je u nju ušao Toma i vidio ga pijanog i stropoštanog na sto. Pošto je i sam bio veliki boem koji je često pio zbog ljubavi, Toma se široko osmehnuo i viknuo mu "O, gde si Jelena?!"

Supruga na prvom mestu

Od nje se razveo da bi se ponovo venčali par godina kasnije, brak im je oduvek bio na meti javnosti koja je nju karakterisala kao proračunatu ženu kod koje je novčanik. Ipak, Šaban Šaulić je uvek otvoreno isticao koliko mu znači podrška supruge Gordane kojoj je posvetio pesmu. I njegov kolega, takođe Šapčanin, Ljuba Aličić je dao omaž supruzi Željani s kojom je četiri decenije u braku pesmom "Svirajte mi za Željanu".

Narodnjacima se pridružio i Đorđe Balašević, koji je, pored čitavog opusa posvećenog supruzi Oliveri Balašević, posvetio i posebnu pesmu, "Olivera".

Takođe, suprugama su još pesme posvetili Ljubomir Stojanović Luis, "Moja Dudo" i Dejan Cukić, "Ja te volim, Milice".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.