JUNAKINJE SVAKE KAFANE Zbog njih lome čaše: O ovih 5 žena su pevali najpoznatiji narodnjaci, a malo ko zna ko su one!
Foto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović Cile, Damir Dervišagić

Istinite priče

JUNAKINJE SVAKE KAFANE Zbog njih lome čaše: O ovih 5 žena su pevali najpoznatiji narodnjaci, a malo ko zna ko su one!

Šta pomislite kad čujete "Lelu Vranjanku"? Ko je bila fatalna lepotica zbog koje su se lomile ne samo čaše, već i ceo kafanski inventar?
Objavljeno:

One su bile toliko lepe, posebne i fatalne, da su se o njima ispevale pesme koje su postale kulturološka patina našeg naroda. Ovo su žene ovekovečene u pesmama koje traju decenijama.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Lela Vranjanka

Iako mnogi misle da je u pitanju stara srpska pesma, "Lela Vranjanka" je nastala pre 45 godina. Ne toliko daleke 1972, došavši na jednu proslavu u Vranjskoj Banji, beogradski kompozitor Dragan Toković ugledao je ženu nesvakidašnje lepote. Prišao je za njen sto, prozborili su po koju, a zatim je uzeo salvetu i mahnito počeo da piše stihove. Mesec dana kasnije, Jelenu Đorđević pozvao je njen prijatelj Staniša Stošić i saopštio da je misteriozni Beograđanin napisao pesmu za nju. Jeleni, koju su svi zvali Lela, se pesma dopala i ona je dala pristanak za snimanje. Dalje je istorija.

Lela je, inače, bila vrlo vesela žena. Obožavala je da izlazi i da se druži, da se lepo oblači, celo Vranje se ponosilo njome, a ona je dostojanstveno nosila titulu "fatalne Srpkinje". Udala se tek na pragu 7. decenije, za jednog vranjanskog novinara. Dragana Tokovića, autora pesme, nikada više nije videla. Preminula je pre četiri meseca, nakon teške bolesti, u 82. godini.

Toma i njegove žene

Iako nije urađeno zvanično istraživanje, verujemo da ne postoji osoba iz Srbije koja se nije veselila uz pesme Tome Zdravkovića. Posebno popularne u njegovom bogatom opusu su pesme koje imaju nazive ženskih imena.

Danka Novović, proslavljena spikerka i urednica Televizije Beograd, je bila Tomina muza za nastajanje ove pesme. U više navrata su sarađivali, međutim, Danki nimalo nije prijao takav publicitet.

foto: Printscreen

- Bili smo prijatelji i Toma je bio čovek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu - izjavila je svojevremeno. Ipak, u jednom trenutku se odljutila, a Toma je od sreće častio celu kafanu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.