NAKON 35 GODINA ISPLIVALE SVE TAJNE BOLJEG ŽIVOTA: Serija ima OZBILJNE MISTERIJE,evo šta se od vas KRILO decenijama
Bolji život, Foto: ZORANA JEVTIĆ, LUKA ŠARAC

šok

NAKON 35 GODINA ISPLIVALE SVE TAJNE BOLJEG ŽIVOTA: Serija ima OZBILJNE MISTERIJE,evo šta se od vas KRILO decenijama

Postoji mali milion trivija o ovoj seriji

Objavljeno: 23:29h

Deseti januar 1987. godine ostaće zlatnim slovima ispisan u istoriji jugoslovenske pop kulture, jer je na taj dan krenula sa emitovanjem poslednja velika serija bivše nam države, "Bolji život".

Neko će iz šale reći da je ta serija poslednje što je držalo SFRJ na okupu jer samo sedam dana nakon poslednje peizode 1991. godine slovenački i hrvatski parlamenti doneli su odluku o proglašenju nezavisnosti čime je formalno počeo raspad Jugoslavije.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube

Popadići su postala primer klasične porodice Jugoslavije XX veka. Tata, kog je glumio Marko Nikolić, pošten i grub, za koga nikad niste mogli da shvatite na koju foru je smuvao mamu, Cecu Bojković, finu i kulturnu, sa sve sviranjem klavira i predavanjem latinskog. Zajedno su izrađali decu koja naravno da su im na grbači do njihove tridesete, jer je i to deo folklora Jugoslavije.

Svakome od njih kad dodeliš partnere, prijatelje, kolege i neprijatelje, dobijaš jasan presek stanja u zemlji koju potresaju ekonomski, društveni, socijalni i politički problemi koji više ne mogu da se ignorišu. Ali ako ih uviješ u foliju komedije, i to narodske, onda deluje malo manje verovatno i kao da se nekome drugome dešava.

Postoji mali milion trivija o ovoj seriji. Od one da je Siniša Pavić lik Guze iliti Saše Popadića pravio po glumcu Žarku Lauševiću. Ipak, Laušević je u tom trenutku bio najtraženiji glumac regiona pa je zbog zauzetosti odbio ulogu. Boris Komnenić je uleteo u tu ulogu i ostvario verovatno svog najlegendarnijeg lika. Ono što će ipak uvek ostati i previše čudno je podatak da Svetlana Bojković, koja je glumila njegovu majku, bila je samo deset godina starija od njega.

Violeta je pre Lidije Vukićević bila ponuđena Eni Begović. Ona zbog uloga u pozorištu nije mogla da živi na relaciji Zagreb - Beograd. Iako je bilo i drugoh hrvatskih glumaca u projektu i serija je bila ekstremno gledana u svim bivšim republikama, nevoljno su se prihvatali uloge kako su godine odmicale a rat se približavao. Zato u poslednjim epizodama nije bilo Borisa Dvornika i Semke Sokolović koji su tu bili gotovo od početka. Lidija Vukićević je zaigrala Violetu Popadić, ali kao i u slučaju Komnenića, razlika između nje i njene filmske majke, Cece Bojković, je samo 15 godina.

1 / 8 Foto: Printscreen

Dragan Bjelogrlić je svoju prvu veliku ulogu odigrao u ovoj seriji. "Ša me gabri" je postala uzrečica koju je koristila cela zemlja a koju je izgovarao njegov Boba Popadić. Sama serija se i završava odlaskom njegovog benda La Bamba na turneju. Bend sastavljen od njegovih drugara iz vojske, svaki iz druge republike, simbolično odlazi da "odsvira svoje" jer ne dugo nakon turneje, svirala se drugačija, ratna, muzika.

Devojku u koju je Boba bio zaljubljen u prvim epizodama, fatalnu Ninu Andrejević je glumila Snežana Savić. Međutim, ta uloga je prvo bila ponuđena ni manje ni više nego Lepoj Breni. Ipak, Brena je bila umorna od rada u filmovima Hajde da se volimo i Tesna Koža, tako da je rešila da propusti ovu seriju. Boba i nesuđena Nina, odnosno Bjela i Brena sarađivali su kasnije na trećem delu filma Hajde da se volimo.

U poslednjih nekoliko godina, internetom se nalaze scene koje su izbačene iz emitovanja ove serije. U njima Miodrag Petrović Čkalja u ulozi Brankovića ispaljuje kao iz mitraljeza smešne rečenice koje pored toga šta nasmeju, kritikuju i stanje stvari u tadašnjoj državi kao i loš položaj radnika. Moguće da zbog toga te scene danas ne gledamo u novim reprizama.

Da se vratimo na početak, Bolji život ne pamtimo, jer ga gledamo iznova i stalno u reprizama. Moguće da će još vode poteći pre nego ga smene neke druge serije (sa rekordnom gledanošću). Njegovi "nastavci" u vidu Srećnih ljudi i Porodičnog blaga nisu uspeli da ozbiljnosti i produkciji dobace ni do kolena "Životu" i više su služili da srozaju ugled velikim imenima koji su morali za platu u teškim godinama da se tamo pojavljuju.

Fotografije sa svadbe pogledajte ovde!

Bonus video:

01:59

Stigla medicinska pomoć ukrajinskim izbeglicama: Spavaju na železničkoj stanici i čekaju voz za bolji život

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.