Stoti rođendan Kirka Daglasa: NEUNIŠTIVA LEGENDA HOLIVUDA!
Foto: Profimedia

čESTITAMO

Stoti rođendan Kirka Daglasa: NEUNIŠTIVA LEGENDA HOLIVUDA!

Pre nego što će njegov tim zvanično najaviti njegovu dvanaestu knjigu, rešio je da se rekreira. Kondicija mu je važna, jer danas se priređuje velika holivudska čajanka povodom njegovog 100. rođendana. Jasno je da nije reč o običnom čoveku – to je Kirk Daglas, supermen koji je to postao mnogo pre plavih helanki i crvenog trikoa
Objavljeno:
foto: Profimedia

Ta „okolnost“ bila je njegova prijateljica i koleginica sa studija Loren Bakol. Daglas je kasnije pisao o njoj kao „ekstremno atraktivnoj plavuši, sa plavim očima i rupicama u obrazima – koja je uz sve to i vrlo nadarena“.

Loren Bakol i Kirk Daglas, mnogo godina kasnije, u filmu Dijamanti (Foto: Gettyimages)

Uz Hemfrija Bogarta, mlada glumica je gradila svoj holivudski renome i iskoristila svoj uticaj da Daglas dobije ulogu u „Čudnoj ljubavi Marte Ajvers“ (The Strange Love of Martha Ivers) 1946. To je ujedno bilo i prvo veliko razočaranje u karijeri mladog glumca. Nije dobio glavnu ulogu, ali jeste ulogu muža Barbare Stenvik, koja je već bila velika zvezda u to vreme. Iskoristio je svoje lično iskustvo sa alkoholizmom, „zahvaljujući“ ocu i igrao je Voltera O’Nila tako uverljivo, da su mu se otvorila sva vrata Holivuda.

Iz njegove perspektive, rad na tom filmu obeležio je jedan gotovo komičan događaj. „Reditelj mi je rekao da zapalim cigaretu. Nisam bio pušač, ali sam ga poslušao. Cigareta mi se smučila i otrčao sam u kabinu da povratim. Kad je snimanje završenoo, vratio sam se u Njujork i dobio još poslova. Postao sam filmski glumac iz potrebe i uskoro redovno dobijao holivudske uloge, ali i pušio četiri kutije cigareta dnevno“, napisao je Kirk u svojoj biografiji.

Bokser

foto: Reuter

Mladi glumac dobijao je odlične ocene kritike. Holivudski producent Hol B. Volis, koji je uvek bio u potrazi za novim talentima, ponudio mu je sedmogodišnji ugovor. Međutim, Daglas ga je odbio, ne želeći da postane „rob producenta“. Istini za volju, kasnije je radio sa Volisom na gangsterskoj drami „I Walk Alone“, zajedno sa Bartom Lankasterom, koji je postao njegov jedini prijatelj u Holivudu. Ambiciozni Daglas stalno je usporavao snimanje neprekidnim raspravama sa rediteljem. „Tako sam izgradio reputaciju teške osobe“, napisao je u autobiografiji. Imao je svoj put.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.