SVI MUŠKARCI SU LUDELI ZA NJOM, POZIRALA GOLIŠAVA I ZA PLEJBOJ: Farbala se u PLAVO zbog stvari koja će vas ŠOKIRATI
Ketrin, Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

životna priča

SVI MUŠKARCI SU LUDELI ZA NJOM, POZIRALA GOLIŠAVA I ZA PLEJBOJ: Farbala se u PLAVO zbog stvari koja će vas ŠOKIRATI

Počela je da se predstavlja majčinim devojačkim prezimenom kako bi se razlikovala od svojih sestara, koje su se bavile glumom.

Objavljeno: 13:16h

Katrin Denev, koja ove godine puni 80 godina, smatra se jednom od najvećih francuskih glumica svih vremena.

Ćerka je francuskih pozorišnih glumaca Morisa Dorleaka i Rene Simono, a odrasla je sa sestrama Fransoom i Silvi, kao i s polusestrom Danijel, koju je njena majka dobila pre udaje.

Obrazovala se u katoličkim školama, a kada je tek započela karijeru, počela je da se predstavlja majčinim devojačkim prezimenom kako bi se razlikovala od svojih sestara, koje su se bavile glumom.

Obrazovala se u katoličkim školama
Obrazovala se u katoličkim školamafoto: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na podsticaj sestre Fransoaz, Katrin je otišla na prvi kasting, a prvi put se pojavila na filmu "Les Collegiennes" 1957. godine.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju dve Nagrade Cezar za najbolju glavnu glumicu, Kup Volpi na Filmskom festivalu u Veneciji i Srebrni medved za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu. Za ulogu u filmu Lepotica dana bila je nominovana za Nagradu BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, a za ulogu u filmu Indokina za Nagradu Oskar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Prvi put se pojavila na filmu 'Les Collegiennes' 1957. godine.
Prvi put se pojavila na filmu "Les Collegiennes" 1957. godine.foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Osim glume, zahvaljujući lepoti kakva se retko sreće istakla se i kao model - pozirala je obnažena za "Plejboj" 1963. i 1965. godine, a njeno lice koristilo se za prikaz Marijane, francuskog nacionalnog simbola i alegorije slobode, ravnopravnosti i razuma. Bila je zaštitno lice parfema "Chanel No. 5" kasnih sedamdesetih, a on se toliko prodavao zbog njenih reklama da ju je američka štampa proglasila najelegantnijom ženom na planeti.

Smatrana je muzom kreatora Iva Sen Lorana, reklamirala je mnoge brendove, pre svega Francuske. Uključena je u rad mnogih humanitarnih organizacija, a devet godina je bila ambasadorka dobre volje UNESCO.

Smatrana je muzom kreatora Iva Sen Lorana
Smatrana je muzom kreatora Iva Sen Loranafoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Privatni život Katrin Danev

Slavna glumica, kao jedna od najlepših žena u istoriji filma, uvek je privlačila pažnju privatnim životom, jer su mnogi muškarci maštali o njoj. Ipak, imala je dve velike ljubavi - Rožea Vadima i Marčela Mastrojanija.

Kada je Rože upoznao Katrin Denev, bilo je to na snimanju filma "L'Homme à femmes", ona je imala 17, a on 33 godine. Za nju je on bio genije, čovek koji je oblikovao Brižit Bardo u idealnu ženu, pre nego što se oženio njom 1952.

Budući da je Brižit bila plavuša, Katrin je pomislila da će Rožeu biti privlačnija ako se i ona ofarba u plavo.

Brižit Bardo
Brižit Bardofoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

- Uradila sam to samo zato što sam mislila da ću biti zavodljivija za čoveka kog sam volela. Sada mi to zvuči blesavo, ali bila sam tako mlada i zaljubljena - rekla je Katrin godinama kasnije.

Počelo je kao "gest iz ljubavi", prema njenim rečima, ali se ispostavilo da je ovo bio potez posle kog je Katrinina karijera eksplodirala. Planirali su venčanje na Tahitiju, ali dan pred venčanje je sve otkazao. Naime, bivša žena njenog izabranika mu je rekla da ako to uradi, više neće videti njihovu ćerku, piše "Gala.fr".

Par je 1963. godine dobio sina Kristijana
Par je 1963. godine dobio sina Kristijanafoto: EPA/JUAN HERRERO

Ipak, par je 1963. godine dobio sina Kristijana, a Vadim je zbog pritiska ponovo zaprosio Katrin.

- Kad se Kristijan rodio, Vadim je rekao: "Hajde da se venčamo", a ja sam znala da mu je to diktiralo društvo. Nisam mogla to da prihvatim. Kad nekoga voliš toliko koliko sam ja volela Vadima, ne pristaješ da se udaš zbog bilo čega osim iz ljubavi - rekla je ona.

Rože i ona rastali su se šest meseci posle dečakovog rođenja, i to zbog Vadimove afere sa Džejn Fondom.

Rože i ona rastali su se šest meseci posle dečakovog rođenja
Rože i ona rastali su se šest meseci posle dečakovog rođenjafoto: EPA-EFE/OLIVIER ANRIGO

Nakon raskida, udala se za fotografa Dejvida Bejlija, s kojim je ostala u braku do 1972, a poslednje dve godine njihovog braka bila je uveliko u vezi sa Marčelom Mastrojanijem, s kojim je ostala do 1974. i dobila ćerku Kjaru.

Pored maternjeg francuskog, Katrin tečno govori italijanski i engleski, a služi se i nemačkim jezikom.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.