JEZIVO! GLUMICA MONSTRUOZNO UBIJENA, TELO PRESEČENO NA 2 DELA: Među 150 OSUMNJIČENIH!
Smrt, Foto: Profimedia

UŽASNO!

JEZIVO! GLUMICA MONSTRUOZNO UBIJENA, TELO PRESEČENO NA 2 DELA: Među 150 OSUMNJIČENIH!

Trgična vest je sve uznemirila!

Objavljeno:

Elizabet Šort, poznatija kao Crna Dalija, želela je ostane zapamćena u Holivudu, ali joj nije uspevalo da izgradi zapaženu karijeru. Njeno ime je do većeg broja ljudi stiglo tek nakon njene tragične smrti.

Ova lepa glumica provela je detinjstvo u Masačusetsu i Floridi, da bi se potom preselila u Kaliforniju, gde je pokušavala da započne glumačku karijeru. O njoj se decenijama piše kao o holivudskoj glumici iako nije ostalo zabeleženo da je ostvarila neku ulogu na filmu ili u pozorištu. Na početku svog života u San Francisku živela je sa ocem, kog pre toga nije videla od šeste godine, a zbog čestih svađa se vrlo brzo odselila i stanovala sa cimerima. Poznato je da je u periodu koji je usledio kratko živela s vojnim hirurgom koji ju je zlostavljao, da je jednom prilikom uhapšena jer je kao maloletnica konzumirala alkohol, da ju je isprosio oficir koji je ubrzo poginuo i da se, u nemogućnosti da dođe do uloge, izdržavala tako što je radila kao konobarica.

Petnaestog dana januara 1947. godine, oko deset izjutra, izvesna Beti Bersinger je, šetajući sa svojom trogodišnjom ćerkom, na zemljištu losanđeleske avenije Saut Norton ugledala telo žene. Najpre je pomislila da je u pitanju bačena lutka iz izloga budući da je telo bilo presečeno na dva dela. Na sopstveno iznenađenje, ubrzo je shvatila da je u pitanju ljudsko biće, pa je požurila do obližnje kuće i zamolila da telefonira kako bi pozvala policiju. Reč je bila o telu Elizabet Šort, presečenom na dva dela u struku i potpuno bele kože zbog stravičnog gubitka krvi i činjenice da je deset sati pre pronalaženja tela bila mrtva. Imala je tek 22 godine.

Do danas, u pitanju je jedno od najbrutalnijih ubistava u istoriji Los Anđelesa. Telo je, naime, bilo prethodno oprano i postavljeno podignutih ruku kao da pozira, lice isečeno od usana do ušiju, a posekotine su se mogle videti na grudima i bedrima, delovi tkiva su odsečeni, unutrašnji organi složeni pored. Policajci su u blizini pronašli otisak pete na zemlji, tragove guma i kesu s u kojoj se nalazila razvodnjena krv.

Usledila je medijska histerija, senzacionalistički naslovi, a Šortova je dobila nadimak "Crna Dalija", jer je vlasnica obližnje apoteke tvrdila da su je tako nazivali muškarci. Pisalo se da je bila glumica u usponu, da je "suknjom osvajala ulice Holivuda" i da je volela muškarce u uniformama. Po identifikovanju Elizabet Šort, novinari "Los Anđeles Ikzeminera" stupili su u kontakt s njenom majkom i saopštili joj da je njena ćerka pobedila na izboru za mis kako bi od nje dobili što više informacija, da bi joj tek kada su dobili sve što im je bilo potrebno za priču rekli ženi da je ona žrtva brutalnog ubistva. Platili su joj put do Los Anđelesa i obezbedili smeštaj s objašnjenjem da treba da pomogne policiji, a potom je skrivali od konkurencije da bi imali ekskluzivne informacije.

Samo nekoliko dana nakon što je telo pronađeno, pomenutom listu javio se muškarac koji je tvrdio da je on ubica Elizabet Šort i da će im poslati paket s njenim stvarima. Ubrzo je na adresu "Los Anđeles Ikzminera" stigla pošiljka s ličnim dokumentima žrtve, ali i još nečim — adresarom s imenom Marka Hansena. U pitanju je čovek kod kojeg je Šortova stanovala i čije je udvaranje odbila, zbog čega je Hansen postao prvi osumnjičeni. Nije, međutim, dugo ostao jedini: vrlo brzo su u najuži krug osumnjičenih svrstane još 22 osobe, dok su desetine muškaraca s raznih strana zvale i tvrdile da su baš oni ubice. S obzirom na brutalnost s kojom je rukovano telom i hirurške preciznosti u uklanjanju organa, čak sedmorica osumnjičenih bili su lekari. U nedeljama nakon ubistva, ispitano je 150 muškaraca.

Već do proleća iste godine, slučaj je proglašen zastarelim, a jedan od vodećih detektiva je krivio novinare da su ugrozili istragu.

Ubica Elizabet Šort nikad nije pronađen, a o glavnim osumnjičenima se i danas spekuliše — to su lekar Volter Bejli, poznati izdavač Norman Čendler, s kojim je Elizabet u jednom trenutku navodno zatrudnela, pa čak i glumac Orson Vels!

Pre nekoliko godina, Stiv Hodel, sin poznatog holivudskog doktora Džordža Hodela, izrazio je bojazan da bi njegov otac mogao biti ubica "Crne Dalije". Navodno je njegov pas u blizini očeve kuće nešto nanjušio da bi analiza tla pokazala tragove razgrađenog ljudskog tela, što nije dokaz da je baš on ubio Elizabet Šort, ali bi moglo da ukaže na to da Hodelu ubistvo nije bilo strano. Tokom istrage, detektivi su ozvučili Hodelov dom, a Stiv je došao do ovih snimaka i navodno u jednom od njih njegov otac kaže neidentifikovanom sagovorniku: "Pretpostavimo da jesam ubio Crnu Daliju. Ne bi mogli to da dokažu. Ne mogu da razgovaraju s mojom sekretaricom jer je mrtva".

Stiv Hodel nije jedini koji krivi sopstvenog oca. Izvesna Dženis Noulton je početkom devedesetih tvrdila da je kao devojčica videla svog oca Džordža kako tuče Elizabet Šort do smrti.

Život i smrt glumice koja nikad nije uspela to da postane više puta je bio tema brojnih knjiga i filmova, a jedan od poznatijih je ostvarenje "Crna Dalija" u režiji Brajana de Palme, u kojem je Elizabet igrala glumica Mia Kiršner.

Bonus video:

10:33

Espreso intervju: Sofija Una

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.