ZLATNO PRAVILO OLAKŠAĆE VAM ODGOJ DETETA! Psiholozi otkrili GDE GREŠI većina roditelja tokom vaspitavanja
Deca, Foto: Profimedia

pažnja

ZLATNO PRAVILO OLAKŠAĆE VAM ODGOJ DETETA! Psiholozi otkrili GDE GREŠI većina roditelja tokom vaspitavanja

Svakom roditelju zvezda vodilja treba da bude osnaživanje njihove dece jer će jedino tada biti sposobna da štite sama sebe

Objavljeno:

Odgajanje deteta je ozbiljan izazov za svakog roditelja.

Svi želimo da naše dete izraste u stabilnu ličnost, ali ponekad radimo neke stvari koje svakako tome ne doprinose.

Ovom temom se bavio psiholog Džordan Piterson koji je i profesor na fakultetu u Torontu.

On kaže da postoji jedno pravilo kojeg se pridržavao dok su mu deca bila mala, a glasi: “Ne čini umesto deteta ono što može da uradi samo”.

Roditelji koji kažu da toliko vole svoje dete da zbog toga rade sve za njega i ne dopuštaju mu da se samo potrudi za ono što želi, zapravo ne mare za svoje dete. Piterson objašnjava da je bolje da prestanete sve da uradite umesto svog deteta što je pre moguće.

– Isti princip vredi i u domovima za starije i nemoćne osobe. Ne činite ništa umesto starijih što oni sami mogu da obave jer time im uskraćujete nezavisnost, snagu i osećaj smisla. Isto je i u poslovnom svetu – ako ste dobar šef ili vođa, daćete drugima autonomiju da rade svoj posao, nećete raditi umesto njih jer onda kolektiv gubi smisao – istakao je on.

Svakom roditelju zvezda vodilja treba da bude osnaživanje njihove dece jer će jedino tada biti sposobna da štite sama sebe.

– Dete nikad neće naučiti ništa o životu ako sve radite za njega, a kada bude dovoljno staro da napusti roditeljsko gnezdo, neće se snaći u samostalnoj svakodnevnici. O bebi se treba bezuslovno brinuti, ali deca i odrasli ljudi nisu bebe, a kada ih tako tretirate, uništavate njih i njihov rast i razvoj. Stvarate osobu koja će u budućnosti morati da zavisi od nekoga, u protivnom će propasti – zaključio je doktor Piterson.

Njegova misao vodilja je da decu treba osnažiti jer će tada biti sposobna da štite sama sebe.

(Espreso/Yumama.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.