Solarijumi, potamnjivanje i preterano sunčanje - štete zdravlju ali kriju nešto mnogo gore!
Foto: Stock

prema navodima stručnjaka

Solarijumi, potamnjivanje i preterano sunčanje - štete zdravlju ali kriju nešto mnogo gore!

Tanoreksija je poput anoreksije, a pojedini lekari sunčanje uspoređuju s zavisnošću cigaretama i to je poremećaj koji se treba lečiti kao i sve druge bolesti zavisnosti
Objavljeno:

Pojedini lekari upoređuju sunčanje s zavisnošću o cigaretama. Ovakvu tvrdnju objašnjavaju aktiviranjem endorfina, hormona zadovoljstva koji se luči u obe situacije. Ističu da je osobama izloženima ultraljubičastim zracima aktivan deo mozga kao i kod pušača dok puši cigaretu. Zanimljivo je i da ovaj tip osoba, iako svestan posledica sunčevog zračenja, i dalje ostaje na suncu, a čak četvrtina obolelih od melanoma nikada nije na kožu nanela nikakvu zaštitnu kremu.

foto: Stock

Osim toga, američko istraživanje pokazalo je da je među njima dva posto učestalo odlazilo i na dodatno tamnjenje u solarijum. A podaci su poražavajući: na uzorku od 27.120 osoba, od kojih su mnoge obolele od melanoma, 15,4 posto ispitanika gotovo nikada se nije čuvalo od sunca, a čak 27 posto nikada nije koristilo zaštitnu kremu.

“Zaključili smo i da je tanoreksija poput anoreksije, jer mnoge osobe imaju iskrivljenu sliku o sebi i svom izgledu, da će biti privlačnije ukoliko su preplanule puti. U svakom slučaju, tanoreksija predstavlja poremećaj koji se treba lečiti kao i sve druge zavisnosti.

Za početak, kod osobe s tanoreksijom treba raditi na uspostavljanju većeg samopouzdanja, pronaći nešto drugo što ih opušta i usrećuje osim izlaganja sunčevom delovanju - istaknula je dr. Pagoto.

(Espreso.co.rs / Zdrava krava)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.