Da li je moguće? 50 odsto trudnica ne zna kada izgubi bebu! (FOTO)
Foto: Stock

kakav šok!

Da li je moguće? 50 odsto trudnica ne zna kada izgubi bebu! (FOTO)

Neretko se zato dogodi da žena niti ne zna da je bila trudna, ako baš u tom periodu nije bila kod ginekologa
Objavljeno:

Znak da je možda ipak došlo do trudnoće je obilniji i bolniji ciklus, često i s ugrušcima, iako nije pravilo. Ovakva trudnoća najčešće nema simptome budući da se prvi simptomi prave trudnoće javljaju tek oko šeste nedelje.

Može se otkriti samo pomoću laboratorijskih testova

- Sam naziv ‘biohemijska’ pokazuje da se takva trudnoća može utvrditi samo putem laboratorijskih testova - pojašnjava specijalista ginekologije dr. Erden Radončić za portal Klokanica.

Napominje kako je to dosad bilo samo iz krvi, ali novi kućni osjetljivi testovi takođe već mogu da detektuju vrlo male nivoe beta HCG-a. Uzrok biohemijskih trudnoća obično je citogenetske naravi (greška na hromozomima). Brojna istraživanja dokazala da se začne trostruko više plodova, a da kod samo 20 do 25 posto svih začetih dođe do porođaja.

foto: Reuters

Uzrok tome je u nesavršenost ljudske reprodukcije i brojnih grešaka koje se dešavaju tokom stvaranja polnih stanica, stvaranja ploda, implantacije - pojašnjava dr. Radončić.

Ističe kako su istraživanja pokazala da su u gotovo dve trećine slučajeva uzroci ranih spontanih pobačaja upravo citogenetske greške ploda i to ne nužno neke velike malformacije, kako se često misli.

- Najčešće su u pitanju sitne greške u metabolizmu, na primer nedostatak ili slaba aktivnost enzima za metabolizam glukoze ili nemogućnost transkripcije gena iz bilo kog razloga usled diferencijacije tkiva. Bez toga plod naprosto ne može da ‘preskoči’ sledeću stepenicu u razvoju, i time propadne - pojasnio je ginekolog Radončić.

(Espreso/Zdravakrava24sata.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.