OVAJ TOKSIN MNOGI UBRIZGAVAJU U SEBE: Samo dva kilograma toga može da UNIŠTI ČITAVO ČOVEČANSTVO
Botoks koriste svi, Foto: Profimedia

najjače oružje protiv bora

OVAJ TOKSIN MNOGI UBRIZGAVAJU U SEBE: Samo dva kilograma toga može da UNIŠTI ČITAVO ČOVEČANSTVO

Žene zarad lepote i produžene vizuelne mladosti opsedaju klinike ne samo u svetu, već i kod nas

Objavljeno: 14.05.2020. 16:16h
  • 1

Od trenutka kada se shvatilo da botoks može da “ispegla” svaku boru i učini da se osećamo mnogo bolje, ovaj toksin je postao planetarno popularan i neizostavan sastojak u kozmetičko-estetskoj industriji.

Žene zarad lepote i produžene vizuelne mladosti opsedaju klinike ne samo u svetu, već i kod nas.

Šta je tačno botoks i kako je došlo do njegove medicinske primene, objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju:

- Botoks je toksin koji se dobija iz bakterije clostridium botulinum, a u 19. veku ova bakterija je dovodila do ozbiljnih trovanja, sve dok nemački lekar dr Justinus Kerner nije shvatio da se otrovna supstanca nalazi u kobasicama i da izaziva paralizu mišića - kaže dr Jeremić.

Za šta se primenjuje?

- ispravljanje bora

- mišićnih bolesti

- migrene

- nakon moždanog udara

- depresija

- razrokosti

- artroza kolena

- prekomerno znojenje

- krivi vrat kod dece

Botoks je danas najotrovnija poznata supstanca, jer je doza od samo jednog desetohiljaditog miligrama je dovoljna da ubije čoveka. Neki proračuni pokazuju da bi dva kilograma toksina botulinum, pravilno raspoređena na sve ljude planete, bila dovoljna da unište čovečanstvo. S druge strane, botoks je i najskuplja supstanca ikad proizvedena. Međutim, u medicini botoks se koristi u tako malim dozama da nikada ne može da izazove trovanje.

Ipak, puna efikasnost botoksa postiže ukoliko je lekar iskusan u njegovom aplikovanju, jer samo tada mogu potpuno da se uklone prisutne tegobe. Iako se ubacuje lokalno, uvek neka količina ode u cirkulaciju. Međutim, nema mesta strahu, jer se radi o izrazito malim dozama koje ne daju nikakav neželjeni efekat.

Na licu uvek možemo da prepoznamo kada je neko tužan ili ljut. Kada smo uplašeni, ljuti ili tužni grčimo mišić koji se zove korugator, a nalazi se ispod obrva.

Kada se koristi za bore smejalice traje tri meseca, a protiv znojenja pola godine.Za muškarce se određuju veće doze, jer imaju jače mišiće od žena.

Ovaj mišić je odgovoran za nastanak vertikalnih bora između obrva koje licu upravo daju ljutit izraz. Istovremeno, iz korugatora idu povratne informacije u mozak, što utiče na raspoloženje.

- Kada se kod depresivnih osoba ubrizga botoks u predeo između obrva i u korenu nosa, raspoloženje se popravlja - kaže dr Jeremić.

Suština je da botoks prekida put loših informacija, tako što onemogućava mišićima da se grče. Efekat je sličan kao kada se uzimaju antidepresivi.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media