STALNO NAM JE U RUKAMA, A 20 PUTA JE PRLJAVIJI OD WC ŠOLJE: Nemojte zaboraviti da očistite ovaj predmet!
Daljinski je prepun bakterija, Foto: Profimedia

Kućni aparati

STALNO NAM JE U RUKAMA, A 20 PUTA JE PRLJAVIJI OD WC ŠOLJE: Nemojte zaboraviti da očistite ovaj predmet!

To je predmet o kojem većina nas i ne razmišlja.

Objavljeno:

To je predmet o kojem većina nas i ne razmišlja. Koristimo ga spontano, automatski, a isto tako ga mahinalno odložimo na prvo mesto koje ugledamo.

Nova studija će možda promeniti pristup koji imamo prema daljinskim upravljačima, navodi birtanski Miror.

Studija koju je naručio Sofa-Carpet-Specialist pokazala je da je daljinski upravljač verovatno i do 20 puta prljaviji od WC šolje. U istraživanju su razni predmeti u domaćinstvu testirani na prisutnost bakterija i plesni.

Među ispitivanim predmetima našli su se i daljinski upravljač, poklopac za smeće, tepisi i WC šolja. Analiza je potvrdila da je daljinski upravljač ubedljivo najprljaviji kućni predmet. Broj bakterija i plesni dostigao je iznos od 290 kolonija po kvadratnom centimetru.

Poređenja radi: WC šolja bila je dom prosečno 12,4 kolonija po kvadratnom centimetru i sadržala je samo "laganije" oblike plesni.

"Rezultati su našeg istraživanja šokantni, posebno kada su u pitanju daljinski upravljači i njihova osobina da "ugoste" ekstremne količine bakterija i plesni", kaže Dejl Gilespi, šef nabavke u Sofa-Carpet-Specialistu.

"Daljinski upravljač često se zanemaruje pri čišćenju, ali sada je dokazano da je najprljaviji predmet u kući. Šokantno je videti koliko su daljinski upravljači zaista prljavi, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo predmet s kojim većina ljudi i dece svakodnevno dolazi u kontakt. Od sada, svako bi se trebao potruditi da se i ovaj predmet redovno čisti", jasan je Gilespi.

Studija je sprovedena nakon što su istraživači otkrili da ručni satovi mogu biti i do osam puta prljaviji od WC šolje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.