NAJPRLJAVIJI PREDMET KOJI SVI KORISTIMO, A RETKO GA ČISTIMO: Možete ozbiljno da se razbolite ako ne vodite računa!
Da li čistite slušalice?, Foto: Profimedia

obratite pažnju

NAJPRLJAVIJI PREDMET KOJI SVI KORISTIMO, A RETKO GA ČISTIMO: Možete ozbiljno da se razbolite ako ne vodite računa!

Svaki put kada ih stavite u uho one vam prenose novu količinu bakterija i prljavštine

Objavljeno:

Slušalice često koristimo dok idemo na posao, obavljamo narudžbe, radimo ili sedimo za svojim stolom celi dan.

I to je u redu - sve dok ih redovno čistimo. U protivnom, mogli biste se razboleti.

Zašto treba što pre da očistite vaše slušalice?

Zato što u vašim slušalicama živi 2708 puta više bakterija nego na prosečnoj dasci za sečenje, šest puta više nego u sudoperi i 330 puta više nego na kuhinjskim površinama.

Prema bolničkom centru Vitijer iz Kalifornije, prljave slušalice mogu uzrokovati mnoštvo problema, uključujući alergijske reakcije, osip ili čak infekcije.

Budući da su slušalice kompaktne, lako ih je svugde ostaviti. Ako ih redovno ne očistite, u ušima vam se verovatno nakupila velika količina prljavštine i bakterija - objašnjava bolnički centar . Dakle, svaki put kada ih stavite u uho one vam prenose novu količinu bakterija i prljavštine.

foto: Profimedia

Osim što nose prljavštinu i bakterije, slušalice mogu da povećaju nakupljanje ušnog voska. Prekomerno nakupljanje voska dovodi do oštećenja sluha.

Ukratko, očistite slušalice barem jednom nedeljno - i ne delite ih s drugima!

Za sve koji svakodnevno uživaju u slušanju muzike ili podcasta, evo nekoliko saveta za čišćenje slušalica koji će učiniti da vaše slušalice izgledaju potpuno novo te će pomoći u suzbijanju mogućih infekcija.

Sve što vam treba je 'meka, suva krpa bez dlaka', pamučni štapić za uši i samo malo sveže vode. Krpom obrišite nečistoće na površini slušalica. Zatim tom istom krpom prođite kabal od slušalica i očistite koliko možete. Očistite mikrofon i mrežicu zvučnika suvim pamučnim štapićem za uši umesto mokrom krpom. Ostavite ih da se potpuno osuše pre upotrebe ili ih vratite u kutiju.

Da biste duboko očistili i dezinfikovali slušalice:

Ako su vaše slušalice dotakli 'sapuni, šamponi, balzami, losioni, parfemi, deterdženti, kiseline, sredstvo za uklanjanje insekata, krema za sunčanje, ulje ili boja za kosu', obrisaćete ih pomoću vlažne krpe i sveže vode. Pazite da u otvore ne uđe tečnost. Većina slušalica može doći u kontakt s vodom, ali nisu u potpunosti vodootporne.

Ako koristite AirPods slušalice budite posebno oprezni jer priključci za punjenje ne smeju doći u kontakt s vodom. Kako biste osigurali da se vaše slušalice dodatno očiste i dezinfikuju, možda bis trebalo da nabavite alkoholne maramice iz apoteke ili s interneta. Takve maramice su dovoljno vlažne pa možete očistiti slušalice bez opasnosti da dođu u kontakt s vodom.

Druga, malo starija metoda čišćenja slušalica je uz pomoć malo vode, sapuna i stare, ali čiste četkice za zube. Uz to, u vodu dodajte i mrvicu soli. Jednostavno umešajte nekoliko kapi sapuna u pola šolje sveže vode, umočite četkicu za zube, istisnite višak vlage na papiru, a zatim vrlo nežno pomoću četkice očistite nečistoću s vaših slušalica, piše Realsimple.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.