OVO JE NAJBOLJI LEK ZA SVE BOLESTI: Ne košta NIŠTA, a NAUKA je DOKAZALA da mu NEMA PREMCA
Može i ovako, Foto: Profimedia

veoma korisno

OVO JE NAJBOLJI LEK ZA SVE BOLESTI: Ne košta NIŠTA, a NAUKA je DOKAZALA da mu NEMA PREMCA

Magnetna rezonancija se u medicini koristi za tačnu procenu različitih bolesti ili stanja 

Objavljeno: 15.09.2019. 18:27h
  • 4

Dok stres oslabljuje imuno sistem, postajemo osetljiviji na viruse, a zagrljaji smanjuju količinu stresa i pomažu telu u borbi protiv ‘neprijatelja’ pa su ljudi koji se grle ređe bolesni. 

Magnetna rezonancija se u medicini koristi za tačnu procenu različitih bolesti ili stanja.

Slikom sebe i svog dvomesečnog sina Percyja  naučnici su hteli da uporede  razlike između dečjeg i majčinog mozga, odnosno, kako je rekla, “početnog” i konačnog’ proizvoda.

Bebin mozak je glatkiji i tamniji jer ima značajno manje bele materije.

- Način na koji govorimo, pevamo, držimo se, grlimo i igramo sa bebama oblikuje temelje mozga kako dete raste - rekla je.

Njen “eksperiment” samo je jedan od “napora” nauke u dokazivanju blagodati ljudskog kontakta. Studija za studijom pokazuje da već prvi, takozvani kontakt koža o kožu koji se odmah nakon porođaja dogodi u porodilištima podstiče neurorazvoj bebe, utiče na veći IQ deteta, ali i snižava nivo agresije. 

Naime, dok se mazite, ili samo grlite s nekim do koga vam je stalo, telo otpušta hormon oksitocin, koji vas smiruje i omogućuje da se bolje nosite sa stresom. Pritom, dok telo u toplom zagrljaju proizvodi više spomenutog hormona sreće, snižavaju se razine hormona stresa - doze kortizola opadaju i napetost nestaje. Takođe, nakon povrede brižan zagrljaj ili nežan dodir pruža više od moralne podrške. Hormon oksitocin koji se pritom otpušta u krvotok ima analgetički učinak i ublažava bol.

 

Bonus video

(Espreso.rs/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media