STVOREN TEST KOJI PREDVIĐA DA LI ĆETE UMRETI U NAREDNIH 10 GODINA: Naša KRV pokazuje sve
Ilustracija, Ljudski organizam, Foto: Profimedia

veliki napredak

STVOREN TEST KOJI PREDVIĐA DA LI ĆETE UMRETI U NAREDNIH 10 GODINA: Naša KRV pokazuje sve

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere

Objavljeno: 25.08.2019. 19:28h
  • 4

Lekari već sada mogu da predvide rizik od smrti pacijenta u sledećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola.

Nemački naučnici razvili su test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina. Grupa stručnjaka Instituta za biologiju "Mek Plenk" sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina.

Procenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujući indeks telesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i verovatnoću da se razviju karcinom ili srčane bolesti. Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere. Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu "Nature comunication", identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Analiza ovih karakteristika pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umreti u narednih 10 godina, piše Sputnik. Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli lečenja pacijenata.

 

Bonus video

(Espreso.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media