SODA BIKARBONA I PRAŠAK ZA PECIVO: Koristimo ih u iste svrhe, a NEMATE POJMA koliko se razlikuju
Foto: Printscreen

OTKRIVAMO

SODA BIKARBONA I PRAŠAK ZA PECIVO: Koristimo ih u iste svrhe, a NEMATE POJMA koliko se razlikuju

Ove dve namirnice samo prividno daju isti efekat, a u suštini se jako razlikuju

Objavljeno:

Soda bikarbona i prašak za pecivo donekle imaju isto dejstvo pri pripremanju testa. Ipak, ove namirnice se prilično razlikuju, pa ako hoćete jednu da zamenite drugom neka pravila morate da znate.

Verovatno vam se desilo da pri pripremi jela recept zahteva prašak za pecivo, a vi imate samo sodu bikarbonu ili obrnuto. Jeste li ikada umesto jednog iskoristili drugo?

U čemu se zaista razlikuju ove namirnice?

Iako veoma liče i koriste se za slične namene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju.

Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica deluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a testo ili smesa narasta.

Prašak za pecivo je posebna mešavina sode bikarbone i suve kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suva. Većina ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da deluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smesa zagreva.

Rok trajanja sode bikarbone zavisi od načina čuvanja. Međutim, prašak za pecivo se brže kvari, odnoso gubi svoja svojstva u roku od tri meseca do godinu dana.

Kako da koristite prašak za pecivo umesto sode bikarbone?

Ako vam recept zahteva sodu bikarbonu, a vi imate samo prašak za pecivo, postoji rešenje. Potrebno je da dodate čak 2-3 puta više praška za pecivo za isti efekat.

Međutim, može se desiti da vam hrana ima jak miris praška za pecivo.

Kako da koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo?

Ova zamena zahteva i da povećate količinu kiselih sastojaka kako bi se aktivirala soda bikarbona. S obzirom da je soda skoro tri puta jača od praška za pecivo, morate voditi računa i o tom odnosu i staviti sasvim malo sode.

Što se tiče odnosa sa kiselim sastojcima, potrebna vam je kašičica sirćeta ili soka od limuna na pola kašičice sode bikarbone.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.