UMETE LI DA PREPOZNATE SVEŽ I DOMAĆI PARADAJZ? Na ovih 5 načina na pijaci odaberite NAJLEPŠI I NAJSOČNIJI
Paradajz, Foto: Espreso.co.rs

KORISNO

UMETE LI DA PREPOZNATE SVEŽ I DOMAĆI PARADAJZ? Na ovih 5 načina na pijaci odaberite NAJLEPŠI I NAJSOČNIJI

Obratite pažnju na ove detalje

Objavljeno:

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovog povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem.

Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi.

Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod verovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti... Pa, nedefinisan!

Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori - verovatno je već počeo da truli.

foto: Profimedia

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris.

Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav paradajz može vam poslužiti samo za ukras.

Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da ga možete stisnuti, a da ga time ne uništite, ali opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o povrću koji će se brzo pokvariti.

Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupovinu na tezgama gde neće da vam dozvole biranje.

Paradajz će imati bolji ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, a u frižider ga stavite samo ako planirate da ga sečete za salatu pa želite da ga malo rashladite.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.