DA PILETINA UVEK BUDE SOČNA: Ovo je 12 GREŠAKA u spremanju ovog mesa koje možete da izbegnete!
Piletinu svi vole, Foto: Thinkstock

kuhinja

DA PILETINA UVEK BUDE SOČNA: Ovo je 12 GREŠAKA u spremanju ovog mesa koje možete da izbegnete!

Ako obratimo pažnju i ispravimo ukazane greške naša će piletina prštati od ukusa postati pravi raj za nepce.

 

Objavljeno: 16.08.2019. 15:54h
  • 3

Piletina je meso koje obožavaju sve generacije te je izvrstan izbor za sve prilike.

Ujedno je reč o najčešće korištenom mesu u većini kuhinja te mnogi smatraju kako je priprema ove vrste mesa lak i jednostavan zadatak. No, često im s potkradaju greške kojih nisu ni svesni.

Ovoga puta odlučile smo izdvojiti dvanaest učestalih grešaka koje činimo za vreme pripreme pilećeg mesa. Ako obratimo pažnju i ispravimo ukazane greške naša će piletina prštati od ukusa postati pravi raj za nepce. 

1. Kupuješ smrznutu piletinu

Jedno od piletine što želiš je sočnost, a ono dolazi iz mesa koje sadrži odgovarajuću količinu vode. Međutim, tokom postupka zamrzavanja meso se suši i gubi veći deo sadržaja vode. Preporučujemo ti kupovanje svežih komada piletine direktno iz mesare.

2. Ispiraš piletinu pre kuvanja ili pečenja

Nikada nemoj prati sirovu piletinu prati direktno ispod slavine! To može biti opasno jer ako i postoji nešto štetno na piletini, time će se samo proširiti na sudoper i okolne predmete. Ionako će se danjom termičkom obradom uništiti sve bakterije te pretpranje nije potrebno.

3. Odmrzavaš piletinu na sobnoj temperaturu

Ako si ovo videla od svoje mame ili bake, to ujedno ne znači da je i ispravno. Kako bi sprečila razvoj bakterija u mesu smrznutu hranu ne odmrzavaj na kuhinjskom pultu ili sudoperu, a jednom odmrznutu piletinu nemoj ponovno zamrzavati. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi pomaže rastu bakterija, stoga ako baš moraš odmrzavati čini to u fržideru kako bi se celi proces odveo postepeno. Piletinu takođe možeš odmrznuti u držeći je u hladnoj vodi.

4. Skidaš kožicu s piletine

Pileća koža ima brojne koristi tokom pripreme. Deluje kao sunđer pun ukusnih sokova i štiti meso od vrućine te omogućuje da se peče sporijim tempom i zadržava vlagu. Ako skineš kožu pre kuvanja, postoji velika verovatnoća da je će piletina biti suha i bez ukusa. Oni kojima se kožica stvarno ne sviđa jednostavno je mogu ukloniti nakon pripreme.

foto: Profimedia

 5. Ne mariniraš je

Piletina ne traži dugo mariniranje, no želite li bogatiji i puniji ukus ona je od velike važnosti. Dodaje okus, održava meso sočnim i čak smanjuje rizik od prekuvavanja. Osim potapljanja mesa u pripremljenu smesu vode, ulja i začina, meso možeš "marinirati" suhim soljenjem u kojem se so, šećer i začini utrljavaju pravo u meso. Koju god metodu odabrala, piletina koja završi na tvom tanjiru zajamčeno će biti ukusnija i uzbudljivija od svega što si napravila dosad.

6. Ne osušiš meso

Ako želiš da meso postane hrskavo, znaj da koža treba biti što suvlja. Stoga pre pripreme treba izvan frižidera stajati najviše četiri sata kako bi se osušilo te ga je nakon toga potrebno potapšati čistim papirnatim ubrusom kako bi se skupio višak vlage.

7. Ne koristiš čekić

Ako pripremaš pileća prsa obavezno ih moraš stanjiti. Metoda je jednostavna. Sve što trebaš učiniti je zamotati piletinu u plastičnu ambalažu, zgrabiti čekić ili teški predmet poput tiganja za pečenje i početi ga udarati. Kreni od debelog dela reza i polako lupaj sve do tanjih komadića, sve dok napokon celi komad ne bude tanak i ravan.

8. Ne začiniš dobro meso

Ovo je najučestalija greška u spremaju piletine. Piletina traži začine, no i preterivanje može dovesti do neželjenih rezultata. Kvalitetnoj domaćoj piletini dovoljni će biti samo so i biber i malo crvene paprike dok je ostale začine dovoljno dodati u umernim količinama zbog nežnosti samog mesa. Uz pileće meso izvrsno pristaju bosiljak, ružmarin, beli luk, senf, paprika, tamijan, peršun, semenke celera i kumin. Nemoj se ustručavati poigrati s ukusima! Nikad ne znaš kakav ćeš raj priuštiti svojim nepcima, a i neuspeli ekspert će biti zadovoljavajući od bezukusnog mesa.

9. Pečeš piletinu pravo iz frižidera 

Premda se ovaj korak u naravi sukobljava s uvreženim idejama o pripremanju sirovog mesa koje upozoravaju da ono ne bi trebalo odstajati pre pripreme, u ovom slučaju bolje je da piletina neko vreme odleži na sobnoj temperaturi. Sve dok si oprezna, ni ovaj proces ti neće naneti nikakvu štetu. Nemoj dopustiti da piletina dođe u kontakt s drugom hranom, ne ostavljaj je duže od dva sata i obavezno operi ruke pre pripreme. Ako slediš ove upute sve će biti u redu.

10. Prekratko se peklo meso

Uvek proveri je li tvoja piletina kuvana na dovoljno vrućoj temperaturi! Idealna temperatura za pečenje piletine iznosi 165 stepeni. Ona je dostatna za ubijanje bakterija salmonele koje predstavljaju veliku opasnost zdravlju, a istovremeno nije previsoka te se meso neće isušiti. Najbolji način da utvrdiš je li tvoja piletina dovoljno pečena je da nabaviš termometar za hranu.

11. Na tiganj staviš previše komada mesa

Ako je u tiganju prevelika gužva vlaga koja izlazi iz piletine neće se imati prostora za širenje i isparavanje, pa će se umesto toga pretvoriti u paru ili vodu. Na kraju ćeš završiti s poširanom, a ne pečenom piletinom. Stoga pazi da u tavi ima dovoljno mesta te da se komadići ne preklapaju.

12. Ne dopuštaš mesu da se odmori

To je posljednja stvar koju bi trebala učiniti pre posluživanja piletine, pogotovo ako je pečena. Odmor uključuje da piletina odstoji negde između 10 i 20 minuta nakon što je pečena. Razlozi za to su dvostruki: prvo, izrezati piletinu odmah po pečenju može prouzrokovati istecanje tečnosti i uzrokovanje sušenja stvarnog mesa. Drugo, meso ima tendenciju da se i dalje peče nakon što ga izvadiš iz pećnice, i uvek je dobro dopustiti da to nastavi i dalje. Stoga ubuduće kad izvadiš meso iz pećnice prekrij ga folijom i ostavi ga na odmaranju kako bi bilo još ukusnije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Miss7)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media