KONAČNO PRONAĐEN LEK ZA RAK DOJKE? Opaka se bolest potpuno povukla za 8 meseci!
Lekari / Ilustracija, Foto: Shutterstock

MEDICINA NAPREDUJE

KONAČNO PRONAĐEN LEK ZA RAK DOJKE? Opaka se bolest potpuno povukla za 8 meseci!

Nada se kako će već iduće godine moći započeti sa prvim testiranjima ovog redizajniranog leka na ženama

Objavljeno: 02.06.2019. 17:17h
  • 7

Rak dojki mogao bi postati stvar prošlosti ukoliko daljnja istraživanja koja se provode na SAD-u, a koja su rezultirala uništenjem raka kod miševa, potvrde jednako učinkovitima i na ljudima. Naime, u testiranjima provedenima na miševima rak se potpuno povukao i nestao za samo 8 meseci.

Nikada ne bih preuveličavao rezultate naših istraživanja, zbog hiljada pacijentkinja širom sveta koje se nadaju leku. Međutim, ovi su rezultati zaista zapanjujući”, rekao je predsednik Metodističkog instituta za istraživanje u Hustonu, Mauro Ferrar.

S druge strane, naučnici upozoravaju kako ono što funkcioniše u laboratorijskim uslovima ne mora nužno biti od velike pomoći ljudima. Tim predvođen doktorom Ferrarijem usredotočio se na metastazirani rak, onaj koji se proširio na kosti, pluća i jetru. Prvobitni tumor koji se pojavi u dojci nije smrtonosan. On takav postane kada se proširi na ostale delove tela i tada ga nije moguće izlečiti. Lekovima se nastoji dopreti do karcinogenih stanica, ali i tada postoji mogućnost da one postanu otporne na lekove i nastave da se šire.

Doktor Ferarri je pronašao genijalan način kako da zaobiđe tu odbranu i zaustaviti progresiju metastaziranog raka. U lek koji se učestalo koristi u borbi protiv raka, doxorubicin, i ubacio ga u mikroskopske diskove napravljene od silikona. Jednom kada uđu, silikon se otapa i lek izlazi van. Lek tako zaobiđe pumpice stanica raka koje bi ga inače izbacile van, te dolazi do samoga središta stanice. Kada je u samom “srcu” karcinogene stanice, lek se aktivira i tako je uništava.

Testirao je svoj izum na miševima. Oni koji su dobijali postojeće terapije su uginuli, a oni koji su dobili silikonom obložen lek su se oporavili. Čak 50 miševa kojima je dao novi lek u potpunosti su ozdravili za samo 8 meseci, što bi u “ljudskim godinama” značilo nekih 24 godine. Stavimo li stvari u ljudske mere, žena koja je obolela od raka dojke, a koji je metastazirao na pluća ili kosti, ima 6 meseci do godine dana života. U budućnosti doktor Ferrari kaže kako će takve žene dobiti milijarde silikonskih diskova, koji će im se ubrizgati u ruku. Oni će, potom, putovati ravno u stanice raka koje im uništavaju pluća ili jetru i tamo ih uništiti.

Nada se kako će već iduće godine moći započeti sa prvim testiranjima ovog redizajniranog leka na ženama. Nada se kako će lek biti jednako učinkovit i u drugim oblicima raka.

BONUS VIDEO:

E TO SU PRAVI VOZOVI I PRUGE! Slove za najbolje na svetu, a pogledajte i zašto! (VIDEO)

(Espreso.rs / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media