OVO ĆE UZDRAMTI CELU PLANETU: Putin otkrio KO ĆE VLADATI svetom!
Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

VELIKI NAPREDAK

OVO ĆE UZDRAMTI CELU PLANETU: Putin otkrio KO ĆE VLADATI svetom!

Definisao je ambicije

Objavljeno:

Vladimir Putin prisustvovao je u Moskvi velikom nacionalnom savetovanju o „razvoju tehnologija u sferi veštačke inteligencije“.

Šefa ruske države je pred početak savetovanja pozdravila virtuelna tv-voditeljka `Elena`. Putin je učesnicima savetovanja rekao da će oni koji steknu monopol u razvoju veštačke inteligencije postati „gospodari sveta“. Pa nastavio: „Zato Rusija mora obezbediti svoj tehnološki suverenitet u domenu veštačke inteligencije. To nas obavezuje da bitno povećamo investicije u toj oblasti, da stvorimo stimulanse za privatne kompanije da u to ulažu, a i da podstaknemo razvoj korporativne nauke i istraživanja“.

foto: Printscreen / Youtube

Ambicije je definisao ovako: „Rusija mora postati jedno od ključnih polja za rešavanje najsloženijih naučnih zadataka, uz ulaganje u svoje talente i privlačenje naučnika iz celog sveta“.

U ovom kontekstu je kao pozitivan trend označio to što će se u Sankt-Peterburgu, Moskvi i Sočiju 2020-te pojaviti novi matematički centri otvoreni i za strance.

Putin na savetovanju nije krio da želi da Rusija kroz pet godina bude među svetskim kompjuterskim liderima, uključujući `kompjuterski vid`, raspoznavanje glasova (lekari će moći da izdiktiraju sve što nakon pregleda pacijenata moraju da ukucavaju) i sajberbezbednost. U Rusiji se, inače, uveliko radi, na bespilotnim automobilima, tramvajima, lokomotivama, kombajnima… Rusija će do 2025-te u veštačku inteligenciju samo iz budžeta uložiti 90 milijardi rubalja.

Bonus video

Ivica Dačić peva u Paraliji

(Espreso.co.rs/ Intermagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.