BANANE SMANJUJU RIZIK OD OVE VRSTE RAKA: 5 stvari zbog kojih bi trebalo da ih jedete SVAKI DAN!
Voće koje bi trebalo da konzumirate svakodnevno, Foto: Profimedia

zdrave!

BANANE SMANJUJU RIZIK OD OVE VRSTE RAKA: 5 stvari zbog kojih bi trebalo da ih jedete SVAKI DAN!

Jedna banana prosečne veličine ima oko 12 posto dnevne potrebe kalijuma

Objavljeno:

Banane uopšteno spadaju među najpopularnije voće. Možda već jedete puno banana ili ste možda neko ko traži razloge za povećanje unosa voća. U oba slučaja treba da znate pet glavnih benefita banane.

1. Kontroliše krvni pritisak

Visok krvni pritisak je tihi ubica. Može uzrokovati bolesti srca, moždani udar, zastoj bubrega i bolesti mozga. Kako bi snizili krvni pritisak, preporučljivo je da jedete više kalijuma. A banane su bogate kalijumom. Jedna banana prosečne veličine ima oko 12 posto dnevne potrebe kalijuma.

2. Kontroliše apetit

Banane su bogate vlaknima. Banana prosečne veličine sadrži do 12 posto dnevne potrebe vlakana. Ishrana bogata vlaknima ima brojne prednosti. Pomaže u snižavanju nivoa holesterola, normalizuje rad creva, kontroliše šećer u krvi i pomaže u postizanju zdrave težine. Takođe, vlakna usporavaju probavu. Kao rezultat toga, osećate da ste siti duže vremena. Ako želite da smanjite kalorije i izgubiti težinu - to je rešenje za vas. 3. Prevencija raka

Jedna od nevjeroatnih prednosti banana je prevencija nekih vrsti raka. Istraživanje (koje je sproveo „Američki institut za istraživanje raka“) pokazuje da dijetalna vlakna "uverljivo" smanjuju rizik od raka debelog creva. Osim toga, vitamin C "verovatno" smanjuje rizik od raka jednjaka. Banana sadrži oko 17 posto dnevne potrebe vitamina C. Istraživanja možda nisu 100% uverljiva, ali svakodnevno konzumiranje banana neće škoditi.

4. Zamena za sportski napitak

Ako želite da zamenite sportski napitak nečim prirodnijim - ne tražite dalje! Jedno istraživanje je zaključilo da konzumacija banana pre ili na sredini treninga daje energiju isto kao i sportski napitak. Ugljeni hidrati dostupni u bananama mogu se brzo pretvoriti u energiju. Dalje, kalijum može pomoći u sprečavanju dehidracije.

5. Jače kosti

Kalijum čini banane odličnim izborom za one koji žele da izgrade jače kosti. Istraživanja pokazuju da hrana bogata kalijumom može značajno da smanji gubitak koštane mase. Šta više, banane mogu pomoći u prevenciji osteoporoze. BONUS VIDEO: DA LI JE OVO NORMALNO?! Hteo da se zabavlja na poslu i prilikom skakanja probio pod! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.