AKO OVAKO PIJETE KAFU ILI ČAJ, MOŽETE DA SE RAZBOLITE OD RAKA: Uradite jednu stvar i smanjićete rizik!
Morate dobro da pazite kakvu kafu ili čaj pijete, Foto: Profimedia

OPREZ!

AKO OVAKO PIJETE KAFU ILI ČAJ, MOŽETE DA SE RAZBOLITE OD RAKA: Uradite jednu stvar i smanjićete rizik!

Istraživanje koje je ovo dokazalo sprovedeno je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Teheran

Objavljeno:

Ispijanje vrele kafe ili čaja može dvostruko da poveća vaše šanse da obolite od raka, jer oni koji piju kafu ili čaj na 60 stepeni Celzijusovih imaju 90 odsto veće šanse da obole.

Može da vam pomogne ukoliko ostavite šoljicu čaja ili kafe da odstoji par minuta pre nego je popijete. Istraživanje koje je ovo dokazalo sprovedeno je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Teheran u Iranu koje je ukazalo na vezu između toplih napitaka i bolesti. Ovo je prvi put da je otkrivena veza između nečega što su ljudi dugo pratili.

Vrela voda iritira unutrašnjost usta i grla i može da potpomaže tumore. Ezofagalni rak je osmi po redu rak koji je rasprostranjen u svetu i jedan od glavnih uzroka smrti u svetu.

Istraživači su rekli da njihovo otkriće vezano za vreli čaj može da se primeni na sve druge tople napitke, uključujući i kafu i toplu čokoladu. Praćene su navike u ispijanju toplih napitaka 50.045 osoba starosti od 40 do 75 godina.

Nekoliko mehanizama može da objasni kako dolazi do nastanka bolesti. Toplota može da ošteti jednjak i dovede do upale, koja može da utiče na DNK i posluži kao gorivo za prouzvodnju kancerogenih hemikalija. Takođe, utiče na smanjenje odbrambene funkcije od toksina kao što je alkohol i pušenje.

Ezofagalni rak poghađa ljude u 60-im i 70-im godinama i češće se javlja kod muškaraca nego li kod žena.

BONUS VIDEO: KAKAV SI TI OTAC, SRAMOTA JEDNA! Iznerviraćete se kad vidite šta ovaj čovek radi svom sinčiću, sve to snima i još objavljuje preko društvenih mreža! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.