TOTALNI HAOS: Poznato je šta vam se ZAISTA događa u telu nakon što popijete gazirano piće
Farmaceut Niraj Naik pre nekoliko godina je upozorio da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo, Foto: Thinkstock

više štete nego koristi

TOTALNI HAOS: Poznato je šta vam se ZAISTA događa u telu nakon što popijete gazirano piće

Ne preterujte

Objavljeno: 23.10.2018. 11:48h
  • 16

Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa biste svakako trebali izbjegavati piti ih učestalo.

Farmaceut Niraj Naik pre nekoliko godina je upozorio da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo. Prisetili smo se njegovog upozorenja šta će nam se dogoditi već nakon 10, 20, 40 minuta te jednog sata. Ovo je zaista dobro znati..Prvih deset minuta Telo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 kašika šećera, ali nećete osetiti promene u svom organizmu zahvaljujući delovanju fosforne kiseline.

Osim što telo "napada" poveća količina šećera, istovremeno deluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravog delovanja iznutra, tamno gazirano piće ostaviće i neugodne mrlje na zubima, posebno ako ih često pijete, vaši zubi će potamneiti.

Nakon 20 minuta nivo šećera u krvi raste i uzrokuje pojačano izlučivanje insulina. Jetra reagiuje tako da pretvara šećer u masne naslage.

Nakon 40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tpritisak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osećaj umora i pospanosti.

 

Nakon 45 minuta

U telu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin, pojašnjava Naik.

Nakon sat vremena

Gazirano piće i dalje "gura" metabolizam, jer se fosforna kiselina iz pića veže s kalcijumom, magnezijumomi cinkom u crevu, a velika količina šećera i dodatnih zaslađivača uzrokuje povećano izlučivanje kalcijuma.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


  


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media