JEDAN LITAR OVE TEČNOSTI KOŠTA 39 MILIONA DOLARA: Njena svojstva su zaista ČUDOTVORNA!
Žuta škorpija, Foto: Pixabay

ČUDO!

JEDAN LITAR OVE TEČNOSTI KOŠTA 39 MILIONA DOLARA: Njena svojstva su zaista ČUDOTVORNA!

Toksin koji se nalazi u telu škorpije koristi se pri identifikaciji veličine i lokacije tumora u ljudskom telu

Objavljeno:

Otrov opasne žute škorpije (eng. Deathstalker) najskuplja je tečnost na svetu, piše. Naime, galon (oko 3,8 litara) te smrtonosne tekčnosti košta vrtoglavih 39 miliona dolara.

Ipak, čak i da neko ima novca za litre opasne tečnosti, do nje je vrlo teško doći. Naime, jedna škorpija proizvede najviše dva miligrama otrova, a u većini slučajeva se “muze” ručno. Jednom kada se otrov uzme iz tela škorpije mora proći kroz proces čišćenja i liofilizacije (sušenje smrzavanjem) te se prodaje kao prah u miligramima, čija se cena kreće između 8.000 i 12.000 dolara. Prema računicama Business Insidera, jedu škorpiju bi trebalo pomusti 2,64 miliona puta da bi dobili jedan galon skupocene tečnosti.

Cena je tolika zbog nekoliko važnih svojstava. Osim što je otrov žute škorpije smrtonosan, on sadrži i stotinu korisnih sastojaka koji se, svedeni na molekularni nivo, mogu iskoristiti u medicinske svrhe.

Na primer, otrov škorpije koristan je u borbi protiv bolesti koja ubija milone ljudi godišnje – raka. Tačnije, toksin koji se nalazi u telu škorpije koristi se pri identifikaciji veličine i lokacije tumora u ljudskom telu, a trenutno naučnici sprovode istraživanja kojima se traži način kako da pomoću otrova škopije ne samo pronađu, već i unište kancerogene ćelije. Uz to, naučnici uklanjaju malariju iz komaraca uz pomoć škorpije, a takođe istražuju može li protein koji se nalazi u otrovu škorpije pomoći pri izlečenju od multiple skleroze, lupusa, upalne bolesti creva i reume. Osim otrova žute škorpije, i otrov dobijen od plave škorpije se koristi kao sastojak u nekim analgeticima i lekovima protiv upale.

Kako raste broj istraživanja, a time i načina na koji se otrov korpije može iskoristiti, raste i potreba za "čudotvornom tečnošću" do koje je teško doći. Iz tog razloga naučnici traže i način kojim bi što pre mogli da dobiju što više tečnosti. Tako su neki čak izumeli uređaj za muzenje škorpije, koji ubrzava mukotrpan postupak i čini ga sigurnijim.

BONUS VIDEO: KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Novac.jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.