DOKTORKA MARINA OTKRILA KOJU BOLEST PRIMETITE TEK NAKON 7 GODINA ŽIVOTA: Za ove SIMPTOME ne postoji LEK
Dr Marina, Foto: Printscreen/RTS

PAŽNJA

DOKTORKA MARINA OTKRILA KOJU BOLEST PRIMETITE TEK NAKON 7 GODINA ŽIVOTA: Za ove SIMPTOME ne postoji LEK

U Srbiji ima oko 15.000 obolelih, što je po broju stanovnika u skladu sa svetskim prosekom.

Objavljeno:

Parkinsonova bolest je neurodegenerativni poremećaj koji se karakteriše tremorom, usporenim pokretima, krutosti mišića i problemima sa ravnotežom. Profesorka Marina Svetel sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije istakla je da se ova bolest javlja zbog gubitka nervnih ćelija u delu mozga koji je odgovoran za kontrolu pokreta. U svetu oko šest miliona ljudi živi sa ovom bolešću, a u Srbiji oko 15.000 ljudi. Uoči Svetskog dana Parkinsonove bolesti, profesorka Marina Svetel istakla je značaj istraživanja novih metoda u borbi sa ovom bolešću.

- Kada bismo posmatrali trend povećanja broja pacijenata u svetu, od 90-ih pa do 2016. broj obolelih je dva do dva i po puta veći, a očekuje se da će do 2040. godine u svetu biti 13 miliona obolelih od Parkinsonove bolesti - kaže profesorka.

Najčešći simptomi Parkinsonove bolesti

U Srbiji ima oko 15.000 obolelih, što je po broju stanovnika u skladu sa svetskim prosekom.

- Najčešće su to pacijenti u šestoj deceniji života, a oko deset odsto pacijenata je mlađe od 50 godina. Treba napomenuti da bolest postoji pet do sedam godina pre nego što je uočimo pregledom - ističe dr Marina Svetel za RTS.

Četiri glavna simptoma su: podrhtavanje u mirovanju, ukočenost i usporenost, a glavni od njih je sporost. Obično se pacijenti posle godinu dana od primećivanja simptoma javljaju lekaru. Nažalost, još se ne zna tačan uzrok bolesti, a genetika igra ulogu u malom procentu, piše "Mondo".

01:23

ŠIROKO RASPROSTRANJENA BOLEST U NOVOM PAZARU: Pacijenti sa istim simptomima, ZNA IM SE STANJE! Infektolog: Može biti masovnije

(Espreso/republika/MONDO/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.