OVA ŽENA NIJE JELA ŠEĆER 6 MESECI, A ONDA JE POGLEDALA ŠTA SE DESILO NJENOM LICU: Promena je bila FRAPANTNA
Devojka prestala da jede šećer, Foto: Prinstcreen/Today

šok

OVA ŽENA NIJE JELA ŠEĆER 6 MESECI, A ONDA JE POGLEDALA ŠTA SE DESILO NJENOM LICU: Promena je bila FRAPANTNA

Ističe kako su prve nedelje bile u najmanju ruku izazovne i da je osloboditi se stiska žudnje za šećerom zahtevao nivo discipline za koji nije znala da poseduje.

Objavljeno:

Šveta Sengar je ispričala da je nekada verovala da je njeno lice predodređeno da zauvek liči na pahuljasti beli slez. Čvrsto se držala tog uverenja i pojačano je s godinama gledala u ono za šta je verovala da je okruglo, bezoblično lice u ogledalu.

- Nisam ni znala da će moje putovanje pri ponovnom otkrivanju sopstvenog lica, tela i sebe početi jednostavnom odlukom: da ostavim šećer, rekla je ona, navodi Today.

Smatrala je da njen odnos sa šećerom nije bio posebno nezdrav.

- Kao i mnogi ljudi, povremeno sam se prepuštala slatkim poslasticama, ne shvatajući kakav bi uticaj moglo imati na moju kožu i opšte blagostanje. Tek kada sam počela da se bavim istraživanjem ishrane i zdravlja, počela sam da otkrivam skrivene istine o efektima šećera na telo, posebno na kožu. Takođe mi je dijagnostikovan hipotireoza i došlo je vreme da preuzmem kontrolu nad svojim načinom života i navikama u ishrani.

Dok sam proučavala studije i članke, bila sam zapanjena saznanjem o korelaciji između konzumiranja šećera i raznih problema sa kožom, uključujući upale, akne i prerano starenje.

šećer
foto: Profimedia

Odjednom, nevino zadovoljstvo uživanja u slatkoj užini nije izgledalo baš prijatno. Ubrzo sam donela odluku da se oprostim od šećera i više pazim na ono što stavljam u stomak. Zbogom, kolači (i sreća)! Da budem jasna, nisam bila potpuno bez šećera. I dalje sam jela hranu koja je napravljena sa šećerom, ali sam izbegavala slatkiše i sve što je napravljeno od prerađenog šećera, poput deserta, bombona i gaziranih pića.

Ističe kako su prve nedelje bile u najmanju ruku izazovne i da je osloboditi se stiska žudnje za šećerom zahtevao nivo discipline za koji nije znala da poseduje.

- Ali svakim danom sam se sve više prilagođavala potrebama svog tela, sve više pazeći na izbore koje sam donosila u vezi sa onim što sam u njega stavila. Odbacila sam slatke napitke i zamenila ih biljnim čajevima i crnom kafom.

Bilo je malo teže nego što se očekivalo. Videla bih ljude oko sebe kako uživaju u krofni, a glasić u mojoj glavi bi rekao: 'Možeš pojesti jednu, ili možda samo polovinu?' Borba da se takve nametljive misli drže podalje bila je stvarna. Polako sam postajala sve bolja u upravljanju svojim željama, čak i tokom perioda kada sam jedino mogla da razmišljam o jedenju čokolade.

Natali Rizo kaže da je istraživanje otkrilo da je prekomerni unos šećera povezan sa upalom na koži i izbijanjem psorijaze, navodi Today.

- Ipak, preporučeni dnevni unos šećera je manji od 50 grama (oko 12 kašičica), tako da unos šećera neće izazvati upalu. Ove studije se bave ljudima koji jedu više od preporučene količine. Generalno, zapaljenje kože se manifestuje kao bubuljice ili akne, ali takođe može izazvati izbijanje ekcema, što je povezano sa suvom kožom, dodaje ona.

Kaže da se pokazalo da veštački zaslađivači, poput aspartama, imaju suprotan efekat na kožu.

Šećer
foto: Profimedia

- I pored toga, studije sa aspartamom koriste zaista visoke doze i obično se izvode na životinjama, tako da nisu najubedljivije.

Šveta kaže da je prva opipljiva promena koju je primetila bila na njenom licu.

- Kako su nedelje prolazile, natečenost koja mi je nekada mučila obraze počela je da se povlači, otkrivajući konture za koje nisam znala da postoje. Bilo je to kao otkrivanje skrivenog blaga zakopanog ispod slojeva upale izazvane šećerom. Iznenada, lice koje je zurilo u mene u ogledalu malo je ličilo na ono na koje sam navikla - i nisam mogla da budem više oduševljena.

Jedenje više od preporučene količine šećera na dnevnoj bazi može da dovede do povećanja telesne težine, što se može manifestovati kao nadimanje ili nadutost. Upala koju izaziva prekomerni šećer može takođe izazvati malo nadimanje.

- Ali transformacija se tu nije zaustavila. O ne, moji energetski nivoi su doživeli sopstvenu renesansu. Više nisam bio podložna nestalnim usponima i padovima koji su me mučili tako dugo. Umesto toga, našla sam da me održava stabilan, pouzdan izvor energije koji me je s lakoćom nosio kroz dan.

A onda je tu bila moja koža. Oslobođena okova upala izazvanih šećerom, moj ten je dobio novopronađen sjaj. Takođe sam primetila manje izbočina i akni na licu. Kao da je moja koža prošla kroz podmlađivanje, izašla iz sna izazvanog šećerom i otkrila vitalnost koju nikada nisam poznavala, ispričala je ona.

Prekomerna konzumacija šećera može izazvati pojavu akni, bubuljica ili ekcema, a sve to predstavlja iritaciju kože.

- Naravno, putovanje nije prošlo bez izazova. Bilo je trenutaka sumnje, trenutaka kada je zov sirene slatkih poslastica pretio da poremeti moj napredak. Poslednjih šest meseci moje odluke da živim bez šećera bilo je neverovatno, u najmanju ruku. Ima trenutaka kada želim da se prepustim povremenim žudnjama, ali tada razmišljam o svojoj koži i ukupnom nivou energije. Ujutru pojedem veliku činiju jagoda, pomorandži, jabuka i borovnica, i to je dovoljno da se pobrinem za sve moje žudnje.

Svima koji razmišljaju o tome da zarone u život bez šećera, nudim ovaj savet: Naoružajte se znanjem, verujte u proces i, iznad svega, budite nežni prema sebi na tom putu. Put ponekad može biti izazovan, ali nagrade su nemerljive. Što se mene tiče, biću ovde, uživajući u sjaju svoje novootkrivene vitalnosti - i uživajući u radosti ponovnog otkrivanja svog lica, tela i sebe.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Blic žena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.