JEDNA ŽENSKA OSOBINA NAJVIŠE PLAŠI MUŠKARCE: Kada prepoznaju to kod njih ODMAH BEŽE
Ilustarcija, Foto: West Coast Surfer / Mood Board / / Shutterstock Editorial / Profimedia

savet

JEDNA ŽENSKA OSOBINA NAJVIŠE PLAŠI MUŠKARCE: Kada prepoznaju to kod njih ODMAH BEŽE

Nije tajna da mnogi muškarci ne znaju kako da se nose s određenim ženskim osobinama, a inteligencija je „najgora“ od svih…

Objavljeno:

Koliko ste puta u životu čuli izjavu da se muškarci boje pametnih žena? Istraživanje varšavske Visoke škole ekonomije pod vođstvom Adama Karbovskog potvrdilo je ovaj stereotip.

Karbovski i njegov tim analizirali su eksperiment u kojem je 500 ispitanika na univerzitetu Kolumbija učestvovali u takozvanim ‘brzim sastancima’. Nakon svakog sastanka učesnici su morali da ocene fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali i na kraju da napišu da li bi opet izašli na sastanak.

Orgazam, Seks
foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

Analizom eksperimenta ustanovljeno je da bi muški ispitanici na drugi sastanak radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego s onom koju su ocenili kao vrlo inteligentnu.

S druge strane ženske ispitanice podjednako cene izgled i pamet, ali one bi na sastanak izašle i s muškarcem kog smatraju inteligentnim, a nisu mu dale visoku ocenu po pitanju izgleda.

Na pitanje zašto se muškarci zapravo boje pametnih žena, stručnjaci nude jednostavan odgovor – zbog upoređivanja sopstvene inteligencije sa ženinom jer im se tada budi osećaj nesigurnosti: “Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, a to je rezultat trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samog sebe. Osećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri.”

Bonus video:

00:04

Prvi penal u Humskoj

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.