METALNI UKUS U USTIMA NIJE UVEK PROBLEM SA BOLESTI DESNIH: Evo šta vam još TELO GOVORI ako osećate ovo
Usta, Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

pažnja

METALNI UKUS U USTIMA NIJE UVEK PROBLEM SA BOLESTI DESNIH: Evo šta vam još TELO GOVORI ako osećate ovo

U slučaju da sumnjate da je u pitanju neki drugi uzrok, obavezno zakažite pregled kod svog lekara

Objavljeno:

Tokom pranja zuba mnogima se desi da osete metalni ukus u ustima, posebno ukoliko imaju problema sa krvarenjem desni. Takođe, i kada se posečemo pa automatski stavimo povređeni prst u usta kako bismo zaustavili krvarenje, osećamo isto - blagi ukus metala. Međutim, uzrok nije uvek povreda ili osetljive desni.

Postoje i slučajevi kada metalni ukus u ustima može ukazivati na ozbiljniji problem, a nemaju svi veze sa prisustvom stvarne krvi.

Bolesti desni kao što su gingivitis ili parodontitis, infekcije sinusa, alergije na hranu, promene hormona izazvane trudnoćom, oštećenje nerava usled demencije i hronična bolest bubrega (CKD) mogu dovesti do metalnog ukusa u ustima, navodi časopis Insider.com.

Usta, Zubi
foto: Profimedia

Možda ste takođe čuli za ljude koji prolaze kroz hemioterapiju i imaju osećaj metalnog ukusa na usnama.

- Iako je namera hemioterapije da cilja ćelije raka, one ponekad mogu da oštete zdrave oralne ćelije i izazovu pojavu metalnog ukusa - ​​rekla je dr Nataša Bujan, nacionalna medicinska direktorka u One Medical.

Neki lekovi i suplementi mogu da izazovu metalni ukus u ustima

- Lekovi koji mogu imati neželjeni efekat na ukus krvi uključuju antibiotike, antidepresive i lekove za krvni pritisak i dijabetes. Multivitamini, posebno oni sa teškim metalima ili gvožđem mogu izazvati neželjeni efekat na ukus krvi - objasnila je pedijatar dr Liza Luis za magazin Health.

Stoga je važno znati razliku između metalnog ukusa koji nastaje zbog krvarenja desni izazvanog snažnim četkanjem zuba i drugih, ozbiljnijih zdravstvenih stanja. U slučaju da sumnjate da je u pitanju neki drugi uzrok, obavezno zakažite pregled kod svog lekara.

Gvožđe je zaslužno za transport kiseonika iz pluća do tkiva

Krv sadrži crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, trombocite, plazmu i organske i neorganske supstance kao što su gvožđe, glukoza, enzimi, lipidi, hormoni i aminokiseline. Ono što krvi daje metalni ukus je gvožđe, ili tačnije, način na koji ono stupa u interakciju sa vašim ukusnim pupoljcima na jeziku. Vaša pljuvačka sadrži proteine koji vezuju metal koji se nazivaju helatori. Kada ovi proteini dođu u kontakt sa jonima gvožđa u vašoj krvi, vaš mozak registruje ukus metala na vašim usnama.

Gvožđe u vašoj krvi ima veoma specifičnu i važnu ulogu, prema Univerzitetu Kalifornija (San Francisko). Prilična koncentracija gvožđa u vašem telu nalazi se u proteinu koji se zove hemoglobin koji je prisutan u vašim crvenim krvnim zrncima. Hemoglobin je odgovoran za transport kiseonika iz pluća do tkiva.

Gvožđe koje se nalazi u hemoglobinu je takođe ono što krvi daje karakterističnu crvenu nijansu a ovo se dešava kada sadržaj gvožđa dođe u kontakt sa kiseonikom.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Kurir/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.