DOKTOR OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KADA PROGUTAMO ŽVAKU: Može izazvati OPSTRUKCIJU, evo koliko je OPASNO
Žvaka, Foto: Profimedia

morate da znate

DOKTOR OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KADA PROGUTAMO ŽVAKU: Može izazvati OPSTRUKCIJU, evo koliko je OPASNO

Profesor kliničke gastroenterologije Sajmon Trevis, koji radi na Univerzitetu Oksford, otkrio je da to zapravo nije istina

Objavljeno:

Još od malena roditelji nas upozoravaju da ovo nikako ne smemo da radimo, jer posledice mogu biti fatalne. Svetski stručnjak, objasnio je detaljno šta se dogodi u našem organizmu ukoliko ne ispljunemo žvakaću gumu.

Verovatno ne postoji čovek koji nije iskusio osećaj potpunog straha kada slučajno proguta žvakaću gumu. Mnogima tada proz glavu prolazi svašta. Obično su prve pomisli da će se popularno rečeno "žvaka" zaglaviti negde u našem organizmu.

Profesor kliničke gastroenterologije Sajmon Trevis, koji radi na Univerzitetu Oksford, otkrio je da to zapravo nije istina.

Žvake, Žvaka
foto: Profimedia

On je u razgovoru za CNN razotkrio mit o gutanju gume za žvakanje. Objasnio je da je ideja da žvakaća guma stoji u našim želucima sedam godina jednostavno "bapska priča".

- Nemam pojma odakle je došao taj mit. Pretpostavljam da je nastao jer je neko hteo da spreči svoju decu da žvaču žvakaću gumu - rekao je on, te je upozorio da redovno gutanje žvakaće gume može biti štetno.

Objasnio je da bi se gutanje tri ili više žvakaćih guma dnevno smatralo preterivanjem.

- Ako progutate žvakaću gumu, ona će proći kroz želudac, ući u creva i proći nepromenjena kroz drugi kraj. Ima slučajeva da se žvakaća guma zadrži u crevima male dece, pa čak i dece ako su progutali par njih i onda izazove opstrukciju, ali u više od 30 godina specijalističke gastro prakse nikada nisam video takav slučaj", ispričao je prof. Trevis.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.