MEDICINSKA SESTRA OTKRILA ŠTA SE DEŠAVA SA OČIMA PRED SAMO UMIRANJE: "Ježim se dok ovo pričam ali MORATE ZNATI"
Medicinska sestra, Foto: Prinstcreen/Youtube/HOSPICE NURSE JULIE/

UŽAS

MEDICINSKA SESTRA OTKRILA ŠTA SE DEŠAVA SA OČIMA PRED SAMO UMIRANJE: "Ježim se dok ovo pričam ali MORATE ZNATI"

Medicinska sestra je ispričala priču o smrti jednog starijeg čoveka.

Objavljeno:

Džuli MekFaden, medicinska sestra koja radi sa na odeljenju palijativne nege u Los Anđelesu, podelila je intrigantnu teoriju o tome šta se dešava sa očima osobe pre nego što umre. Prema njenim rečima, "pogled smrti" javlja se neposredno pre prestanka vitalnih funkcija i pokazuje da su to poslednji trenuci života.

Veoma je teško prepoznati trenutak kada počinje proces umiranja. Međutim, pažljivo posmatranje pacijenta, promene u aktivnostima, ponašanju ili fizičkim simptomima mogu da pomognu u pripremi za predstojeći kraj života. Takvi znaci mogu da se pojave nekoliko sati ili dana pre smrti, ali mnogo zavisi od stanja osobe koja umire.

"Ovde sam jer bih želela da promenim vaš pogled na smrt. Verujem da će vam edukacija na ovu temu pomoći da se pripremite i smanjite strah od kraja života. Smrt nije loša reč i nažalost, desiće se svakom od nas. Ono što sam naučila u svom radu jeste da što više znamo o ovoj temi, što smo spremniji, bolje ćemo živeti i mirnije umreti", rekla je sestra Džuli na društvenim mrežama.

Oči
foto: Printscreen/Youtube/Belgrade26

Jedno od zapažanja koje je nedavno podelila sa korisnicama mreža, bilo je posmatranje fenomena kod svojih pacijenata koji je nazvala "pogled smrti". O čemu se radi? Zenice osobe koja umire ne reaguju na svetlost, vid postaje staklast, a oči gledaju striktno napred, kao da su usredsređene na jednu tačku.

"Osobe koje umiru ponekad samo gledaju. Ponekad razgovaraju sa nekim koga ne možete da vidite. Ponekad im se pojavi veliki osmeh na licima, kao da su videli nešto što ih je očigledno obradovalo", rekla je sestra Džuli. Prema njenom mišljenju, "pogled smrti" često prati ono što je nazvala "vizijom kraja života", tokom koje osoba na samrti tvrdi da vidi voljenu osobu koja je čeka u zagrobnom životu.

"Naježim se kad pričam ovu priču"

Medicinska sestra je ispričala priču o smrti jednog starijeg čoveka. Njegova žena je bila njegov staratelj. Oboje su bili u 90-im godinama i zajedno su proveli 70 godina. "Bio je, ono što ja zovem, prijatno zbunjen", nastavila je Džuli, objašnjavajući da je pacijent prilikom jedne nedavne posete znao ko mu je žena i bio je ljubazan prema svima, ali nije mogao da nastavi razgovor i izgledao je tako da nema pojma šta se dešava.

"Primetila sam da me gleda i smeši se, a onda bi odjednom okrenuo glavu i fokusirao se na drugi deo sobe. Onda bi se osmehnuo velikim osmehom, kao da je nešto video", objasnila je medicinska sestra. Nakon razgovora sa suprugom muškarca, ispostavilo se da je ove simptome počeo da dobija nekoliko nedelja ranije. Ponekad je samo gledao u prazno, a ponekad se smeškao.

Ne želeći da ga uznemiri i pogorša njegovo stanje, njegova supruga mu nije rekla da mu je sestra umrla. Nameravala je to da sakrije, ali je na kraju, kako se ne bi kajala, odlučila da mu kaže istinu. Njegova reakcija bila je zapanjujuća. "Čovek je odgovorio da zna sve jer mu je sestra rekla. Naježim se kada pričam ovu priču", rekla je Džuli i dodala da joj ovakva iskustva samo pomažu da zna što više o stanju umiranja.

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

(Espreso/Mondo/T.V./Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.