STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆI PASULJ PREBRANAC: Najukusnije jelo za dane posta - stare domaćice znaju najbolje
Pasulj prebranac, Foto: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes

uuh, kakav je!

STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆI PASULJ PREBRANAC: Najukusnije jelo za dane posta - stare domaćice znaju najbolje

Klasičan domaćinski prebranac je tradcionalno srpsko jelo koje je idealno za period posta

Objavljeno:

Pravi se od belog pasulja sa karmelizovanim lukom. Najbolja je opcija za dane posta, ali koliko je ukusan pravićete ga bar jednom nedeljno, a ukoliko ne postite, obavezno probajte i malo jaču verziju ovog jela. A evo i recepta za klasičan domaćinski prebranac.

Sastojci:

500 g belog pasulja

1 lovorov list

100 ml ulja

6 komada luka

8 čenova belog luka

1 kašika mlevene slatke paprike

Šaka peršuna

Skuvajte pasulj

Za domaćinski prebranac potopite beli pasulj tokom noći u dosta hladne vode, a zatim ga ocedite i stavite u veliku šerpu sa lovorovim listom. Prelijte sa tri puta većom količinom vode i stavite šerpu na jaku vatru. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 1½ sat ili dok pasulj ne omekša. Ocedite kuvani pasulj, i odvojite malo tečnosti za kuvanje.2

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 180°C. Dok se pasulj kuva, oljuštite i sitno isecite luk i beli luk. Stavite ulje u veliku vatrostalnu tepsiju ili posudu za rernu i dodajte narezani luk. Pržite luk na srednjoj vatri oko 30 minuta dok ne porumeni i ne postane lepljiv. Ako luk počne da se lepi za šerpu, dodajte malo vode. Dodajte narezani beli luk i slatku mlevenu papriku u poslednjih 10 minuta kuvanja.

Pecite pasulj

Umešajte oceđeni pasulj i 750 ml tečnosti za kuvanje i obilno začinite. Stavite nepokrivenu tepsiju u rernu i pecite oko 1-1½ sata. Proverite pasulj nekoliko puta tokom pečenja i dodajte još malo tečnosti za kuvanje, ako bude potrebno. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se pasulj ohladi. Posipajte peršunom i servirajte. Uživajte u klasičnom domaćinskom prebranacu za vreme posta.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/stvarukusa/L.S./preneal T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.