DA LI STE ZNALI DA BANANE NISU VOĆE? Ova ISTINA će vas potpuno ŠOKIRATI
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

morate znati

DA LI STE ZNALI DA BANANE NISU VOĆE? Ova ISTINA će vas potpuno ŠOKIRATI

Da li ste znali da banana, hrana koju mnogi jedu skoro svaki dan, zapravo uopšte nije voće?

Objavljeno:

Neverovatno je, ali istinito! Često se dešava da o semenu razmišljamo kao o voću, a o voću kao o bobicama ili semenkama, a tako je i ovde.

Dakle, banana nije voće, već bobica sa botaničke tačke gledišta.

Naime, bobice potiču iz jajnika sa jednom šupljinom koji sadrži mnogo semena, što je upravo slučaj sa bananom. Potiče od cveta sa jednim jajnikom, ima malo kožice i sadrži male semenke, one crne tačke u samom centru. Plod je nekoliko krupnih zeljastih skrivenosemenica iz roda Musa. Kao takvi, ispunjavaju sve botaničke zahteve bobica i mogu se smatrati i voćem i bobicom.

Dakle, banane su i voće i ne. Dok se biljka banane kolokvijalno naziva drvo banane, to je zapravo biljka koja je daleko povezana sa đumbirom, jer biljka ima sočnu stabljiku umesto drvenaste. Žuta stvar koju ogulite i pojedete je zapravo voće jer sadrži seme biljke.

Banane
foto: Printscreen/TikTok/tomato_dave

Zanimljivo je da se veruje da su banane nastale pre 10.000 godina, a neki naučnici veruju da su možda bile prvo voće na svetu. Smatra se da su prve banane rasle u regionu koji uključuje Malajsko poluostrvo, Indoneziju, Filipine i Novu Gvineju. Prvobitne banane su bile male, otprilike dužine prsta odrasle osobe. To je dovelo do toga da su im arapski trgovci dali ime na osnovu arapske reči za prst, „banana“.

Iako većina ljudi kada pomisli na bobičasto voće pomisli na borovnice, maline ili kupine, u ovu kategoriju spadaju i banane. I, baš kao i ostalo bobičasto voće, banane su izuzetno važne za naše zdravlje i ishranu.

Prepune su kalijuma, koji reguliše krvni pritisak i pomaže zdravlju srca. Sadrže i vitamine C i B i mineralne soli koje brinu o našem imunitetu i zdravlju kostiju. Pomažu nam i kod varenja i sprečavaju zatvor, a sadrže i dopamin i katehin koji se bore protiv oksidativnog stresa.

Pune nas energijom zahvaljujući svojim ugljenim hidratima, poput glukoze, a zahvaljujući triptofanu podižu nam raspoloženje i smanjuju stres. Preporučljivo je jesti dve banane dnevno, a prema nekim procenama, godišnje se u svetu pojede više od 100 milijardi banana, a najviše u Ugandi.

Bonus video:

04:04

PRE DVE GODINE MI SE DESILO NEŠTO U GLAVI I NESTALA SAM! Zorja nakon PZE otkrila: Ova pesma je konačno završila taj period

(Espreso/Krstarica/A.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.