USKRŠNJI POST SE BLIŽI, A MNOGI SE PITAJU - Da li je ALVA posna?
Alva - da li je posna?, Foto: Printscreen/youtube/Moj Kutak

pogledajte

USKRŠNJI POST SE BLIŽI, A MNOGI SE PITAJU - Da li je ALVA posna?

Imamo odgovor na pitanje da li je alva posna

Objavljeno:

Tahini alva ili ćeten alva ili prosto alva je među omiljenim desertima na ovim prostorima. Ovaj delikates poreklom sa Orijenta pronašao je svoje mesto i na našim trpezama.

U bliskoj prošlosti, popularna je bila tahan alva sa mrvicama u njoj, a danas već takva alva ne može da se pronađe nigde.

Mnogo obožavalaca alve postavlja sebi jedno pitanje u danima pred Uskršnji post - da li je ona posna?

Da li je alva posna?
Da li je alva posna?foto: Bakina kuhinja

Dobra vest za ljubitelje alve je da je ona obično posna i da se slobodno može konzumirati i u vreme posta. Zbog čega u stvari kažemo, obično je posna.

Alva ima mnogo vrsta i varijacija, koje se mogu podeliti u dve velike grupe. Jedna je grupa gde spada alva napravljena od različitih količina šećera, brašna, jaja i glukoze.

U tu grupu spadaju bela alva, nuga alva i kod poznata griz alva. I očigledno je, ove alve nisu posne, zbog sadržaja jaja u njima.

Alva - nezaobilazni specijalitet
Alva - nezaobilazni specijalitetfoto: Bakina kuhinja

Sa druge strane, imamo veliku grupu alvi koje se u osnovi izrađuju od semenki. Ova grupa, za razliku od prve, je dosta zdravija. Upravo u tu grupu spada i tahini alva, koja se pravi od mlevenog tahinija.

Tahan, ne samo da je posan, već ima i niz sastojaka koji povoljno utiču na naše zdravlje i to ga čini obaveznim delom menija vegana i vegetarijanaca.

Pored tradicionalne tahini alve mogu se pronaći i alva od susama, kao i suncokretova tahini alva. Obe vrste spadaju u posne alve i slobodno se mogu konzumirati u vreme posta.

I da biste bili potpuno sigurni u to šta jedete, najbolje je da oprobate naš recept za pripremanje tahini alve.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/Bonapeti/Preneo V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.