PRIPREMA CEZAR SALATE OD A DO Š: Kada vidite foru sa POSNOM verzijom znaćete šta da radite ZA USKRŠNJI POST
Najbolja cezar salata - trikovi i saveti, Foto: Profimedia

majstorski

PRIPREMA CEZAR SALATE OD A DO Š: Kada vidite foru sa POSNOM verzijom znaćete šta da radite ZA USKRŠNJI POST

Cake za Cezar salatu koje će od vas napraviti specijalistu za jedan od najpopularnijih specijaliteta

Objavljeno:

Otkrivamo vam sve tajne za pripremu savršene cezar salate i pružamo vam dragocene savete i trikove - od pažljivog odabira sastojaka do savršeno izbalansiranog dresinga koji će vas osvojiti ukusom.

Posle ovoga, vaš specijalitet će biti bolji nego u bilo kom restoranu. Tu su i cake i za najbolju posnu verziju, taman za Uskršnji post koji nam slede.

No, krenimo redom.

Cezar salata sa piletinom

Ukoliko ste ljubitelj ukusnih salata sa bogatim slojem raznovrsnih tekstura i ukusa, onda je cezar salata sa piletinom definitivno jelo koje treba da probate. Ova klasična kombinacija hrskave zelene salate, sočnog pilećeg mesa, hrskavih krutona i bogatog dresinga, nikada ne izlazi iz mode i uvek osvaja nepca svojom jednostavnom, a istovremeno bogatom i zadovoljavajućom aromom. Za pripremu ove ukusne cezar salate sa piletinom, potrebni su vam sledeći sastojci:

* 2 pileća filea * glavica zelene salate. * šolja krutona * 1/2 šolje rendanog parmezana * Za dresing, biće vam potrebno: * 1/2 šolje majoneza * 2 kašike maslinovog ulja * 2 kašike limunovog soka * 2 čena belog luka (sitno iseckana) * 1 kašičica senfa * 1 kašičica Worcestershire sosa * So i biber po ukusu

Uputstvo za pripremu: Prvo pripremite pileće filete tako da ih posolite i pobiberite po ukusu. Zatim ih pecite na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno smeđi i potpuno kuvani, oko 5-7 minuta sa svake strane. Kada su gotovi, izvadite ih sa tiganja i ostavite da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih isečete na tanke trake. Dok se pileći filei hlade, pripremite dresing. U maloj činijici, kombinujte majonez, maslinovo ulje, limunov sok, sitno iseckani beli luk, senf i Vorčester sos. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/CooKing

Cezar salata sa tunjevinom

Cezar salata sa tunjevinom je ukusno i brzo pripremljeno jelo koje će zadovoljiti vaš apetit. Za dresing, u činiji kombinujte 1/2 šolje majoneza, 2 kašike limunovog soka, čen belog luka, kašičicu senfa, kašičicu Vorčester sosa, so i biber po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu.

Cake i trikovi za najukusniju Cezar salatu
Cake i trikovi za najukusniju Cezar salatufoto: Profimedia

U veću činiju stavite glavicu zelene salate iseckanu na manje komade. Dodajte šolju krutona i 1/2 šolje rendanog parmezana. Sadržaj konzerve tunjevine ocedite od viška tečnosti i dodajte ga u činiju sa salatom, krutonima i parmezanom. Prelijte pripremljeni dresing preko sastojaka u činiji a zatim pažljivo promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno prelili dresingom. Po želji, možete dodati još parmezana i sveže mlevenog bibera za dodatnu aromu. Cezar salatu sa tunjevinom možete odmah poslužiti kao samostalan obrok ili kao prilog uz neko drugo jelo. Uživajte u jednostavnoj pripremi i ukusu ove osvežavajuće salate!

Cezar salata sa slaninom

Cezar salata sa slaninom predstavlja savršen spoj hrskave zelene salate, sočne slanine i bogatog dresinga. Za dresing, u maloj činiji, kombinujte 1/2 šolje majoneza, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, 2 čena sitno iseckanog belog luka, kašičicu senfa, te posolite i pobiberite po ukusu. Složite hrskavu zelenu salatu po želji, koju možete iseći na manje komade kako biste je lakše konzumirali. Dodajte 1/2 šolje hrskave slanine koju ste prethodno ispekli i izlomili na komade, a zatim umešajte šolju krutona i 1/2 šolje rendanog parmezana u salatu, zajedno sa slaninom. Prelite salatu pripremljenim dresingom preko svih sastojaka i nežno promešajte salatu kako biste ravnomerno rasporedili dresing po svim sastojcima.

Cezar salatu sa slaninom možete poslužiti kao glavno jelo ili ukusno predjelo.

Originalni recept za pripremu cezar salate

Originalni recept za cezar salatu uključuje svežu zelenu salatu, hrskave krutone, rendani parmezan i dresing od majoneza, limunovog soka, belog luka, senfa i Vorčester sosa. Dodatni sastojci poput pilećeg mesa ili slanine često se koriste za obogatiti ovu klasičnu salatu.

Dresing za cezar salatu (klasičan i alternativan)

Originalni cezar dresing tradicionalno uključuje sastojke kao što su majonez, limunov sok, beli luk, senf i Vorčester sos, pružajući bogat i kremast ukus sa blagom kiselinom i začinima. Alternativni dresing može varirati, ali često se koriste sastojci poput jogurta, maslinovog ulja, meda, senfa ili drugih začina kako bi se postigao različit ukus i nutritivni profil. Razlike u alternativnim dresinzima često se ogledaju u kalorijskoj vrednosti i ukusu, pružajući više opcija za prilagođavanje ukusa cezar salate različitim preferencijama i dijetama.

Cezar salata i kalorije

Kalorijski sadržaj u klasičnoj cezar salati varira u zavisnosti od veličine porcije, količine dodatih sastojaka poput sira, krutona, slanine i dresinga, kao i načina pripreme. Međutim, prosečna porcija klasične cezar salate, koja sadrži osnovne sastojke - zelenu salatu, dresing, parmezan i krutone, može sadržavati između 300 i 500 kalorija. Dodavanjem proteina poput piletine ili tunjevine, kao i većim količinama dodataka, kalorijski sadržaj može značajno porasti. Važno je obratiti pažnju na veličinu porcije i sastojke kako biste bolje procenili kalorijsku vrednost vaše cezar salate.

Popularne varijacije recepata cezar salate

Postoji nekoliko vrsti cezar salata koje kulinari praktikuju da spremaju. Jednostavna cezar salata Da biste pripremili ovu salatu, operite i dobro osušite listove zelene salate, koji se mogu ostaviti celim ili iseći na manje komade za lakše serviranje. Dodajte hrskave krutone koji će pružiti teksturu i hrskavost. Rasporedite narendani parmezan preko salate kako biste dobili bogat ukus.

Kako napraviti sjajnu cezar salatu?
Kako napraviti sjajnu cezar salatu?foto: Printscreen/Youtube/Mogu Ja To Sama

Pripremite originalni cezar dresing kombinujući majonez, limunov sok, sitno iseckan beli luk, dijon senf, Vorčester sos, so i biber u činiji. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Prelijte pripremljeni dresing preko salate i nežno promešajte sve sastojke kako biste ravnomerno rasporedili dresing po salati. Po želji, pospite dodatnim parmezanom i sveže mlevenim biberom za dodatnu aromu.

Posna cezar salata Cezar salata se može prilagoditi i posnoj ishrani bez gubitka ukusa. Evo kako da pripremite osvežavajuću posnu cezar salatu. Biće vam potrebni svi sastojci koje smo navodili kod prethodnih verzija recepta, osim što ćete mrsne sastojke zameniti posnim i izostaviti meso. Majonez u ovoj verziji recpta možete koristiti samo obratite pažnju da bude posni majonez. Povrće slobdono možete koristiti u većim količinama.

Cake i trikovi za cezar salatu
Cake i trikovi za cezar salatufoto: Printscreen/Youtube/Mogu Ja To Sama

Ova verzija omiljene salate pruža ukusan obrok za vegane, vegetarijance i sve koji se pridržavaju posnih obroka. Uživajte u jednostavnoj pripremi i ukusu ove salate!

Kako se pravi najbolja cezar salata - ključne stavke za najbolji ukus

Ne zaboravite, koji god od ovih recepata da odaberete, jer svaka cezar salata je najbolja salata, neophodno je i ključno da se ostvari balans u teksturi i ukusu. Donosimo vam nekoliko saveta koji bi trebalo da vam pomognu da napravite najbolju cezar salatu. Ima nekoliko ključnih stavki: * Dodajte inćune u sos, jer ćete na taj način sosu dati posebnu dubinu ukusa. Prema nekim receptima, konzervirani dimljeni inćuni se sitno iseckaju, a zatim se dodaju u sos i tako mešaju dok se ne sjedine. * Još jedna od ključnih stavki za pravljenje najbolje cezar salate jeste da, ukoliko koristite sirćce, da to ipak bude balsamiko. * Sastojci za cezar salatu moraju da budu sveži, a jedan od trikova je takođe da krutone začinite bosiljkom i maslinovim uljem, a zatim da ih prepržite i iskoristite za jelo.

Bonus video:

02:07

Pileće bajadere i urnebes salata

(Espreso/Super žena/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.