OVA MEDICINSKA SESTRA JE PUCALA OD ZDRAVLJA PA JE NAGLO UMRLA: Dan pred smrt napisala JEZIVU PORUKU, SLEDIĆETE SE
Medicinska setsra umrla zbog bolesti, Foto: Printscreen/facebook

tuga

OVA MEDICINSKA SESTRA JE PUCALA OD ZDRAVLJA PA JE NAGLO UMRLA: Dan pred smrt napisala JEZIVU PORUKU, SLEDIĆETE SE

Nekada zdrava medicinska sestra poslala je jezivu poruku svojoj mami nakon što joj je konačno dijagnostifikovana bolest dan pre smrti, preneo je Miror.

Objavljeno: 07:35h

Kerijen Franks (30) dobila je smrtonosnu bolest dok je volontirala na odeljenju NHS - a u novembru 2020. Ali, nije joj rečeno da je bila izložena tuberkulozi (TB) mesecima, što je odložilo njeno postavljanje dijagnoze i doprinelo smrti, navodi se u izveštaju.

Nekada zdrava medicinska sestra poslala je jezivu poruku svojoj mami nakon što joj je konačno dijagnostifikovana bolest dan pre smrti, preneo je Miror.

Pisalo je: "Mama, otkrili su šta imam. Imam tuberkulozu."

Ona je ubrzo nakon toga stavljena u komu intenzivne nege, tako da njena porodica nije mogla da se oprosti, a preminula je 27. avgusta 2021. Tuberkuloza je infekcija koja obično pogađa pluća i može biti veoma ozbiljna ako se ne leči. Prenosi se bliskim kontaktom sa nekim ko je bolestan, udisanjem kapljica koje se oslobađaju kada neko sa aktivnom tuberkulozom kašlje.

Tuberkuloza se prenosi bliskim kontaktom

Takođe je moguće imati tuberkulozu u telu bez pokazivanja simptoma ili zaraze - to se naziva latentna tuberkuloza.

Nedavni podaci pokazuju da su se slučajevi ove bolesti u Engleskoj povećali za više od 10 odsto prošle godine - sa 4.380 u 2022. na 4.850 u 2023, prenosi "San".

Istraga o njenoj smrti otkrila je da je žena bila izložena - i zaražena - tuberkulozom od pacijenta sa aktivnom tuberkulozom, te je zbrinuta na jedinici u kojoj je radila od 23. do 24. novembra 2020. godine.

Ali, medicinskoj sestri nije rečeno da je bila u kontaktu sa pacijentom koji je bolovao od tuberkuloze.

- Kerijen nije bila zaposlena u NHS-u, već se dobrovoljno prijavila preko RAF-a da preuzme smeštaj u bolnici NHS-a, da pomogne tokom pandemije Covid-19 - piše u izveštaju.

- Kerijen nije bila klasifikovana od strane bolnice kao bliski kontakt sa zaraženim pacijentom, tako da nije imala koristi od praćenja kontakata, pisama upozorenja i obaveštenja ili bilo kakvog obrazovanja o znacima TB infekcije na koje bi trebalo da pazi u narednim mesecima. Do trenutka kada se ona razbolela od respiratornih simptoma u junu 2021., ni ona, ni njen lekar opšte prakse, ni odeljenje za medicinu rada RAF-a nisu bili obavešteni da je radila na bolničkom odeljenju gde je pacijent bio pozitivan na tuberkulozu.

U izveštaju je zaključeno da je njena smrt mogla da se spreči da su lekari znali da je bila u kontaktu sa nekim ko boluje od tuberkuloze.

02:20

DAN KADA SAM SAZNALA ZA BOLEST OSTAO JE U STRAŠNOM SEĆANJU Mina u opakoj borbi: Ulazak u veliku bolnicu BIO JE HOROR

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.