AKO POKOJNIK UMRE U KUĆI PORODICA MORA DA URADI OVO: Nikako ne PRESKAČITE TAJ KORAK jer ćete navući OPASNU SUDBINU
Sanduk, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJ

AKO POKOJNIK UMRE U KUĆI PORODICA MORA DA URADI OVO: Nikako ne PRESKAČITE TAJ KORAK jer ćete navući OPASNU SUDBINU

Različite regije u Srbiji imaju svoje karakteristične običaje vezane za sahrane

Objavljeno:

U tradicionalnom srpskom društvu, nošenje crnine nakon smrti voljene osobe bilo je obavezno godinu dana. Međutim, moderni trendovi su doveli do promene ovog običaja, te je danas dopušteno nošenje crnine obavezno samo do 40 dana, a po želji i duže, do pola godine ili čak godinu dana.

Bez obzira na ove promene, važno je istaći da se slavlje krsne slave i dalje obavlja na isti način kao i pre, čak se smatra da je potrebnije slaviti slavu pod tim okolnostima zbog molitvi za pokoj duša umrlih srodnika.

Na primer, u nekim mestima se veruje da je opasno da se svi članovi porodice ne budu budni kada se dogodi smrt, jer postoji strah da bi pokojnik mogao "sresti" osobu koja je zaspala i da će on sledeći umreti. Takođe, postoje verovanja o tome kako se pokojniku treba prići nakon smrti, kao što je ubadanje iglom kako bi se sprečilo vraćanje kao vampir.

Različite regije u Srbiji imaju svoje karakteristične običaje vezane za sahrane

Sahrana
foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon sahrane, postoje različita verovanja i običaji vezani za parastose, posebno izraženi u vlaškom kraju. Jedan od zanimljivijih običaja je da ljudi koji se nađu na sofri ne smeju da ustanu sve dok sa ručkom ne završi najstarija osoba za stolom, kako bi se zaštitili mlađi od prerane smrti.

Pored gore navedenih običaja, postoje mnoga druga zanimljiva verovanja i običaji vezani za smrt i sahrane u Srbiji. Na primer, u nekim delovima zemlje se veruje da rođaci koji su rođeni istog meseca imaju istu sudbinu, pa se organizovanjem sahrane vrši "otkup" mrtvaka kako bi se izbegla smrt drugog rođaka. Takođe, postoje i običaji gađanja komadima zemlje ili strelicom na groblju, koji donose sreću ili imovinu u zavisnosti od verovanja.

Običaji vezani za smrt i sahrane u Srbiji su bogati i raznovrsni, sa specifičnim verovanjima i ritualima koji se razlikuju od kraja do kraja. Ovi običaji su deo srpske tradicije i kulture, čuvajući svoju posebnost i značaj u savremenom društvu. Važno je da se ovi običaji poštuju i da se sačuva tradicionalno nasleđe u modernom dobu.

00:07

Sahrana Nade Perić

(Espreso/republika/M.O./Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.