DODAJTE OVAJ SASTOJAK DOK DINSTATE LUK I NEĆETE USMRDETI KUĆU: Ovaj trik mora da zna svaka DOMAĆICA
Dinstanje luka, Foto: B. Yarvin / Alamy / Alamy / Profimedia

savet

DODAJTE OVAJ SASTOJAK DOK DINSTATE LUK I NEĆETE USMRDETI KUĆU: Ovaj trik mora da zna svaka DOMAĆICA

Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade

Objavljeno:

Crni luk je namirnica koja se često dodaje u jela. Nijedno kuvano jelo, priprema mesa ili salata ne može da se zamisli bez crnog luka. Često ga ljudi jedu i sirovog. Ipak, iako ovo povrće jelu daje poseban šmek i prepoznatljivu aromu, on ima i svoje mane. Seckanje crnog luka često izaziva suze u očima, a sem toga dešava se da se prilikom kuvanja usmrdi cela kuća.

Nijednoj domaćici se ovo ne dopada, pogotovo što crni luk može da se "uvuče" se u garderobu i kosu, a ponekad nije jednostavno izluftirati, naročito kada je napolju hladno.

Zimnica, Luk, Ukiseljeni luk
foto: Printscreen YouTube/GastroBrat

Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade. Kako biste izbegli neprijatne mirise koji se šire kuhinjom, potrebno je da dodate jedan sastojak koji skoro svaka domaćica već ima. U pitanju je soda bikarbona.

Kad iseckate crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem, obavezno dodajte kašičicu sode bikarbone. Ako koristite više od 1/2 kg crnog luka, dodajte punu kašiku sode bikarbone i dinstajte kao i obično.

Soda bikarbona ne rešava samo neprijatan miris, već će se crni luk zahavljajući njoj zgusniti, pa ćete ga lakše svariti. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva i dodavanje zaprške, slobodno izostavite taj deo, jer soda bikarbona daje potrebnu gustinu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.