JELA JE PARADAJZ GODINU DANA, PA UOČILA OVE PROMENE NA TELU: Kad je videla šta se desilo, ZANEMELA U SEKUNDI
Paradajz, Foto: RINA / Privatna arhiva

vaŽno

JELA JE PARADAJZ GODINU DANA, PA UOČILA OVE PROMENE NA TELU: Kad je videla šta se desilo, ZANEMELA U SEKUNDI

Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.

Objavljeno:

Paradajz je neizostavan na našoj trpezi u bilo koje godišnje doba, a jedna žena je zahvaljujući njemu uočila mnoge promene u telu, između ostalog i manjak kilograma.

Naime, pradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.

Da ne pominjemo činjenicu da je paradajz izvor dijetalnih vlakana i vode. Jedna šolja svežeg paradajza obezbediće:

– 57,3% dnevnog unosa vitamina C – 22,4% vitamina A – 7,9% vlakana – 7% vitamina B6

Zdrava koža

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

Betakaroten u paradajzu (koji se takođe nalazi u krompiru i šargarepi) štiti kožu od štetnih UV zraka. S druge strane, i likopen, kojim paradajz obiluje, deluje kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

Koža sa visokim sadržajem likopena postaje mekša, a bore se zaglađuju. Pored toga, on štiti i od raka kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Jača kosti

Popularno crveno povrće sadrži kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše vitamin K, kojeg ima puno u paradajzu. Osteokalcin veže molekule kalcijuma, ojačavajući tako koštano tkivo.

Druga važna komponenta koja služi ja jačanje kostiju je likopen. To je crveni pigment koji je prisutan ne samo u paradajzu, već i u drugom crvenom povrću. On blagotvorno deluje na koštani sistem i pomaže u borbi protiv osteoporoze – noćne more svake žene.

Upravo zato se ženama starijim od 40 godina savetuje da u svoju ishranu uključe više paradajza.

Idealna grickalica za mršavljenje

Jela na bazi paradajza pomoći će vam da skinete višak kilograma. Voda i vlakna čine paradajz odličnom grickalicom. Izgubićete osećaj gladi i nećete pribegavati konzumiranju masne hrane.

Ovo povrće lako možete uključiti u svoj svakodnevni meni u različitim oblicima: u salatama, sendvičima, omletima, supama ili kao sos. Nije važno u kom obliku koristite paradajz, znajte samo – napravili ste pravi izbor!

04:58

NE NOSITE PEČENU PILETINU I PARADAJZ: Nada Macura UPOZORAVA da na putovanjima ne radite NEKOLIKO STVARI! Ovo leto bilo je najžešće

(Espreso/P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.