AKO SU VAM ČESTO SUVA USTA NIKAKO TO NEMOJTE ZANEMARIVATI: Ovo može biti UPOZORENJE za 5 OZBILJNIH BOLESTI
Zadah, Foto: Profimedia

pažnja

AKO SU VAM ČESTO SUVA USTA NIKAKO TO NEMOJTE ZANEMARIVATI: Ovo može biti UPOZORENJE za 5 OZBILJNIH BOLESTI

Suva usta mogu da budu crvena zastava upozorenja iza koje se kriju neke veoma opasne bolesti, iako ne treba paničiti i svaki osećaj potrebe za vodom tumačiti kao da sa vašim telom nešto ozbiljno nije u redu

Objavljeno: 17:04h

Suva usta, pogotovo zimi usled hladnijeg vazduha česta su pojava kod mnogih ljudi. Nekada ni sredstva za usta ne pomažu. Kada bi trebalo da se zabrinemo?

Vodeći stomatolog je objasnio da suvoća usta može ukazati na ozbiljnih bolesti. Dr Azad Ejrumlu upozorio je da uporna suva usta mogu da ukazuju na probleme u drugim delovima tela.

"Ovo se može manifestovati simptomima kao što su osećaj lepljivosti u ustima, suvo ili bolno grlo, otežano žvakanje ili gutanje ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja kao što su moždani udar, dijabetes ili Alchajmerova bolest mogu se pokazati na ovaj način, dok ovi simptomi takođe mogu da budu pokazatelj autoimunog poremećaja kao što je HIV ili Sjogrenov sindrom", rekao je on za Mirror.

Zadah
foto: Profimedia

Suva usta mogu da budu alarm za:

Dijabetes

Moždani udar

HIV

Alchajmerova bolest

Sjogren-ov sindrom

Naša pljuvačka mnogo je više od pukog sredstva za vlaženje usne duplje, igra ključnu ulogu u održavanju našeg oralnog zdravlja, pomaže u neutralizaciji štetnih kiselina koje proizvode bakterije i ispire komadiće hrane. To je čini ključnom za zaustavljanje karijesa. Pored toga, naša pljuvačka sadrži korisne enzime koji pomažu u procesu varenja, pomažući da naša tela apsorbuju neophodne vitamine i hranljive materije.

Stomatološki stručnjaci podstiču pranje zuba dva minuta pastom za zube sa fluorom dva puta dnevno, redovno čišćenje koncem i upotrebu vode za ispiranje usta, kao i redovan odlazak kod zubara.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.