NAUČNICI OTKRILI KAKO DRUŠTVENE MREŽE UTIČU NA INTIMNE ODNOSE: Zbog ovoga vam pati strast u KREVETU
Ilustracija, Foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati!

NAUČNICI OTKRILI KAKO DRUŠTVENE MREŽE UTIČU NA INTIMNE ODNOSE: Zbog ovoga vam pati strast u KREVETU

Studije su dokazale kako društvene mreže utiču na intimne odnose

Objavljeno:

Studija koju su sproveli istraživači u Portugalu pridružuje se rastućoj literaturi koja pokazuje da je upotreba društvenih medija i interneta uopšte u porastu, ali i da se povećavaju usamljenost, socijalna izolacija i pogoršanje mentalnog zdravlja, što sve doprinosi seksualni problemi.

Istraživači sa Univerziteta u Lisabonu kombinovali su podatke prikupljene iz četiri ranije studije. Konačni uzorak obuhvatio je 536 žena i 174 muškarca starosti od 18 do 70 godina, prosečne starosti od 24 godine.

Žene koje su prijavile da najviše koriste društvene mreže bile su pod povećanim rizikom od problema sa uzbuđenjem, teškoćama do orgazma, seksualnim bolom, seksualnim nezadovoljstvom i opštim seksualnim stresom.

Muškarci koji su rekli da su zavisni od društvenih medija bili su suočeni sa većim rizikom od smanjene želje i erektilne disfunkcije, kao i da imaju poteškoća sa orgazmom i ukupnim seksualnim nezadovoljstvom.

Muškarci i žene koji su najviše koristili društvene mreže nisu doživeli potpuni seksualni kolaps, ali u poređenju sa učesnicima studije koji su se manje prepuštali društvenim mrežama, generalno su lošije funkcionisali u seksu, piše Večernji list.

Seks
foto: Bernd Leitner / imago stock&people / Profimedia

Kako društvene mreže mogu naštetiti seksu?

Istraživači sugerišu da Facebook i druge društvene mreže mogu narušiti seksualno funkcionisanje povećavajući stres i ugrožavajući mentalno zdravlje. Psiholozi sa Univerziteta u Mičigenu slali su tekstualne poruke brojevima od 82 studenta (50 žena, 32 muškarca) pet puta dnevno tokom dve nedelje, sa pitanjem: "Kako se sada osećate?" i "Koliko ste zadovoljni svojim životom?" Kako se upotreba Fejsbuka povećavala, učesnici su se osećali sve gore. Što su više koristili Facebook tokom dve nedelje, to je više opadao njihov nivo zadovoljstva životom. Interakcije licem u lice nisu dovele do ovoga.

Danski istraživači su ispitali emocionalno stanje 1.095 redovnih korisnika Fejsbuka, a zatim ih podelili u dve grupe. Jedna grupa je nastavila da koristi sajt bez ograničenja, a druga je obećala da ga neće koristiti nedelju dana. Naknadna anketa je pokazala da se oni koji su pauzirali više vole jedni druge i zadovoljniji su svojim životom.

Naučnici sa Kalifornijskog državnog univerziteta, Fulerton, ispitali su nivoe stresa kod 555 studenata (238 žena, 317 muškaraca), a zatim su zamolili polovinu da se uzdrži od društvenih mreža nedelju dana. Posle tih sedam dana, obe grupe su ponovo testirane. Apstinenti su prijavili znatno manje stresa.

Druga grupa portugalskih istraživača anketirala je 548 portugalskih adolescenata i mladih odraslih od 16 do 26 godina, koristeći dve standardne mere usamljenosti. Kako se vreme provedeno na internetu povećavalo, tako je rasla i njihova usamljenost.

Zašto bi česta upotreba društvenih medija štetila seksu?

Nije jasno, ali evo šta istraživači spekulišu:

Kako je Internet postao sveprisutno sredstvo komunikacije, neki stručnjaci su predvideli da će korisnici uživati u njegovoj novoj mogućnosti povezivanja sa drugima. Ali komunikacija na društvenim medijima je lišena stvarne ljudske interakcije i suptilnih, ali važnih znakova razgovora licem u lice.

Bonus video:

52:04

REDAKCIJA 25.01.2024. 3.DEO

(Espreso/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.