EVO ŠTA SE DESI AKO POTAPATE NOGE U SIRĆE SVAKI DAN: Istina je skroz NEOČEKIVANA, zaprepastićete se
Ilustracija, Foto: Prinstcreen/Youtube/Lekovite biljke

paŽnja

EVO ŠTA SE DESI AKO POTAPATE NOGE U SIRĆE SVAKI DAN: Istina je skroz NEOČEKIVANA, zaprepastićete se

Sirće ima antimikrobna svojstva, pa se kaže da potapanje stopala u kupku sa sirćetom pomaže u ubijanju bakterija i gljivica koje izazivaju neprijatan miris.

Objavljeno:

Kaže se da potapanje stopala u kupku od sirćeta pomaže u ublažavanju svraba uzrokovanog dermatofitnim stopalom (povezan izraz = atletsko stopalo). To je gljivična infekcija stopala i/ili prstiju. Razlog za infekciju je često uska obuća, koja stvara savršeno okruženje za rast gljivica – toplo i vlažno. Infekcija se često javlja i u zajedničkim kupatilima i bazenima.

Može da spreči neprijatan miris stopala. Miris je rezultat znojenja, što nije nužno rezultat aktivnosti. Stopala mogu preterano da se znoje i zbog psiholoških razloga, kod drugih je razlog (neprikladna) obuća. Ponekad se stanje pogoršava zbog rasta bakterija i gljivica. Sirće ima antimikrobna svojstva, pa se kaže da potapanje stopala u kupku sa sirćetom pomaže u ubijanju bakterija i gljivica koje izazivaju neprijatan miris.

Redovno natapanje stopala bi trebalo da spreči nastanak bradavica. Bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). One se takođe mogu pojaviti na stopalima i obično nisu bolne, ali mogu da budu prilično neprijatne. Kaže se da redovno potapanje stopala sprečava rast bradavica. Nažalost, malo je naučnih dokaza da je jabukovo sirće pouzdano efikasno, dokazano je u samo nekoliko slučajeva.

Rastvor, Čišćenje, Sirće, Voda
foto: Printscreen TikTok/carolina.maccauley

Sirće čini stopala mekim i glatkim. Trebalo bi da deluje kao blagi piling – mrtve ćelije kože se tako lakše uklanjaju. Istovremeno, pomaže i suvoj i ispucaloj koži.

Pripremite kupku za stopala na sledeći način:

Pomešajte sirće sa toplom vodom u razmeri 1:2. Možete koristiti više vode ako je vaša koža osetljivija. Potopite noge 15 do 20 minuta.

UPOZORENJE! Nikada ne koristite nerazređeno sirće jer može da izazove opekotine i iritaciju. Takođe, nikada ne nanosite sirće na otvorene rane. Ako koža peče i bude iritirana, temeljno isperite stopala vodom i odmah prestanite da koristite.

00:29

Kaća Lazić Darku pere noge u lavoru

(Espreso/City magazin/Ivana Milošević/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.